Euforija na svjetskim burzama

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna zavladala euforija nakon što su europski lideri usuglasili rješenja za suzbijanje dužničke krize, a rastu cijena dionica četvrti tjedan zaredom pridonijeli su i dobri poslovni rezultati niza kompanija.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 3,6 posto, na 12.231 bod, probivši se po prvi puta od početka kolovoza iznad razine od 12.000 bodova. S&P 500 skočio je, pak, 3,8 posto, na 1.285 bodova, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.737 bodova.

 

Večinu rasta indeksi ostavarili zahvaljujući summitu EU-a

Dogovoreno je da će banke i osiguravajuća društva u drugom paketu pomoći Grčkoj dobrovoljno otpisati 50 posto njezinih dugova, a postignut je i dogovor o dokapitalizaciji europskih banaka. Europska bankarska agencija procjenjuje da će za tu svrhu trebati 106 milijardi eura. No, to ovisi i o gubicima banaka nakon otpisa dijela grčkih dugova.

Europski lideri dogovorili su i povećanje kapaciteta fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) s 440 milijardi eura na 1.000 milijardi. Premda još ima pitanja oko toga kako europski lideri kane provesti plan o povećanju fonda za financijsku stabilizaciju i dokapitalizaciji banaka, na tržištu je nakon dogovora zavladala euforija.

Na Wall Streetu su cijene dionica u četvrtak skočile 3 posto, a na europskim tržištima i više od 5 posto.

 

Odlični kvartalni poslovni rezultati kompanija

Osim europskog dogovora, pozitivno su na tržište djelovali bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Prema podacima Reutersa, od 315 kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 71 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

Optimizmu na tržištu pridonijeli su i dobri makroekonomski podaci, koji su otklonili strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu. U trećem tromjesečju bruto domaći proizvod SAD-a porastao je 2,5 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast gospodarstva u godinu dana i gotovo dvostruko veći nego u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 1,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,9 posto, na 5.702 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 6,3 posto, na 6.346 bodova, a pariški CAC 5,6 posto, na 3.348 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 4,3 posto, na 9.050 bodova, najvišu razinu u dva mjeseca. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox