Euro i dolar pod pritiskom dužničke krize

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga su tjedna i euro i dolar bili pod pritiskom zbog dužničke krize s obje strane Atlantika, pa su njihovi tečajevi oštro pali prema japanskoj i švicarskoj valuti, koje se u nesigurnim razdobljima smatraju sigurnijim utočištima za kapital.

 

Tečaj europske prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,24 posto, na 1,4395 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu potonuo 1,96 posto, na 110,55 jena. Cijena dolara prema japanskoj valuti pala je, pak, 2,17 posto, na 76,75 jena.

 

I dalje bez dogovora u Washingtonu

Američka je valuta pod pritiskom zbog zastoja pregovora u Washingtonu između demokrata i republikanaca o povećanju razine državnog zaduživanja. Ako ne postignu dogovor do krajnjeg roka, 2. kolovoza, kako bi država mogla i dalje uredno servisirati svoje obveze, SAD bi mogao izgubiti vrhunski AAA kreditni rejting, što odvraća ulagače od dolara.

SAD će morati donijeti vjerodostojan dugoročni plan kako bi spriječio snižavanje kreditnog rejtinga. Rastući rizik od smanjenja rejtinga znači slabljenje povjerenja u američku imovinu i rizik od odljeva kapitala, što negativno utječe na kretanje tečaja dolara prema franku i jenu - kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci UBS-u.

 

Širenje dužničke krize

Euro je, pak, pod pritiskom zbog zabrinutosti da novi paket za spašavanje Grčke možda neće biti dovoljan da bi se spriječilo širenje dužničke krize na druga veća gospodarstva eurozone. Na slabljenje eura utjecalo je pismo njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea europskim parlamentarcima da se njemačka vlada protivi 'bjanko čeku' za sveobuhvatni otkup grčkih obveznica na sekundarnom tržištu.

 

Kreditni rejting Španjolske

Ulagače je uznemirilo i upozorenje rejting agencije Moody's da razmatra snižavanje kreditnog rejtinga Španjolske zbog poteškoća tamošnje vlade s financiranjem.

Zbog toga su prošloga tjedna znatno porasli prinosi na talijanske i španjolske državne obveznice. Prinosi na talijanske 10-godišnje obveznice dosegnuli su 5,77 posto, najvišu razinu u posljednjih 11 godina.

Postoji još puno neizvjesnosti u vezi provedbe paketa pomoći za Grčku, a nastavljaju se i fiskalni problemi u Europi te SAD-u. Stoga smatramo da će se tečaj eura prema dolaru idućih dana kretati u uskom rasponu - kazao je George Saravelos, strateg Deutsche Banka.

I dok se tečaj eura prema dolaru kreće u uskom rasponu, obje su te valute prema 'švicarcu' potonule na najniže razine u povijesti. U petak je u jednom trenutku cijena dolara zaronila na rekordno niskih 0,7853 franka, da bi do kraja dana dosegnula 0,7886 franaka. Tečaj eura potonuo je, pak, u petak na rekordno niskih 1,1297 franaka, nakon čega se stabilizirao oko 1,1340 franaka. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox