Euro ojačao, ali ostaje oprez uoči summita EU-a

Euro je u srijedu ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, temeljem opreznog optimizma da bi europski čelnici na ovotjednom summitu mogli postići neki sporazum kako bi se ublažili dužnički problemi Grčke, ali ostaje sumnja da će to umanjiti bojazni od širenja krize.

 

Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4198 dolara. Prema švicarskom franku ostao je gotovo nepromijenjen, na 1,1656 franaka. Dolar je u sličnom postotku oslabio i prema jenu, na 78,93 jena.

Dobici eura ipak su ograničeni te se drži ispod prošlotjednih najviših razina od oko 1,4283 dolara, a osjetljiv je na znakove da bi se dužnička kriza mogla proširiti na veća gospodarstva poput Italije i Španjolske.

 

Summit EU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je prigušila očekivanja da bi se na hitnom summitu EU-a u četvrtak moglo pronaći sveobuhvatno rješenje za grčku dužničku krizu, poručivši da će biti potrebni daljnji koraci.

Međutim, rastu eura pomogle su izjave francuskih ministara da su europski čelnici manje podijeljeni nego to prikazuju medijska izvješća te da će vjerojatno na summitu doći do nekog sporazuma koji će olakšati grčke dužničke brige.

Stječe se dojam da će biti postignut neki dogovor o Grčkoj na summitu u četvrtak, ali nema jamstava da će to smanjiti zabrinutost o mogućem širenju krize na Italiju ili Španjolsku, tako da ne vjerujem da će ulagači previše podupirati jačanje eura prema dolaru - rekao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea u Kopenhagenu.

 

Američku valutu pogađaju neizvjesnosti

Prije svega neizvjesnosti vezane uz sporazum o podizanju razine zaduživanja američke države, dok jedinstvenu europsku valutu pritišće dužnička kriza u eurozoni.

Kasno u utorak u Washingtonu je skupina demokratskih i republikanskih senatora predstavila novi plan koji bi mogao pokrenuti zastale pregovore oko povećanja razine državnog zaduživanja i spriječiti da američka vlada dođe u situaciju da ne može podmirivati dospjele obveze. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox