Euro ojačao prema franku i dolaru

Euro je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no daljnji mu pritisci prijete ako izostane dogovor o rješenju dužničke krize u eurozoni na summitu EU-a u četvrtak.

 

Euro je tako prema švicarskom franku ojačao za jedan posto na 1,1655 franaka, čime se prilično udaljio od jučer zabilježenih novih rekordno niskih razina od 1,1365 franaka. Bio je na dobitku i prema dolaru, dosegnuvši najvišu dnevnu razinu od 1,4217 dolara.

 

Oporavak eura pritisnuo je pak vrijednost dolara

Dolar je tako oslabio i prema jenu, za 0,1 posto, na 78,93 jena.

Kupovine eura uslijedile su nakon što su prinosi na španjolske i talijanske državne obveznice smanjeni nakon skoka dan ranije, izazvanog bojaznima od produbljivanja dužničke krize u eurozoni. Podršku euru nakratko je pružilo i izvješće njemačkog instituta ZEW o gospodarskoj klimi u Njemačkoj.

 

Izvanredni summit EU-a

Oči ulagača uprte su u izvanredni summit EU-a na kojem će dužnosnici eurozone pokušati pronaći rješenje za grčku dužničku krizu, a u slučaju izostanka pozitivnog ishoda mogli bi uslijediti novi pritisci na euro, prognoziraju analitičari.

Euru predstoji mogući pad u drugoj polovini tjedna ako dužnosnici u EU ne postignu dogovor o drugom paketu pomoći za Grčku, čija se vrijednost procjenjuje u visini 110 milijardi eura, te ako se ne usuglase oko mjera kojima bi se spriječilo širenje dužničke krize na druge zemlje, tumači valutni strateg u Nomuri Geoff Kendrick.

Također ostaje nejasno kako će se postići konsenzus u vezi sudjelovanja privatnih kreditora u paketu pomoći za prezaduženu Grčku. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox