Euro ojačao uoči glasovanja o povjerenju grčkoj vladi

Euro je u utorak blago ojačao na međunarodnim tržištima jer ulagači vjeruju da će grčkoj vladi biti izglasano povjerenje, što je ključan uvjet toj zemlji da bi osigurala isplatu nove tranše pomoći i izbjegla bankrot.

 

Euro je tako ojačao za 0,3 posto, na 1,4355 dolara. Prema franku je također blago ojačao i njime se trgovalo po 1,2108 franaka. Dolar je nešto oslabio i prema jenu, na 80,15 jena, a na manjem gubitku bio je i prema franku, na 84,46 švicarskih centima.

 

Ulagači budno prate razvoj događaja u Grčkoj

Posebnu će pažnju posvetiti glasovanju o povjerenju vladi u grčkom parlamentu. Čak i ako vlada Georgija Papandreua dobije povjerenje, upozoravaju analitičari, dobitci eura mogli bi biti kratkog vijeka budući da to ne znači da će Grčka i odobriti paket novih mjera štednje 28. lipnja.

Očekujemo opreznu trgovine pred glasovanje u Grčkoj a u slučaju da vlada dobije povjerenje, euro bi trebao dobiti podršku u odnosu na dolar. Situacija je, međutim, toliko neizvjesna u vezi rubnih zemalja eurozone, pa će odvraćati velike ulagače od većih poteza - kazao je Roberto Mialich, valutni strateg u Unicreditu u Milanu.

Papandreu mora dobiti povjerenje kako bi se stvorili uvjeeti za odobravanje novog kruga rezova u potrošnji, povećanja poreza i prodaja državne imovine, što je uvjet za dobivanje nove tranše kredita u iznosu 12 milijardi eura od međunarodnih zajmodavaca Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potrebnih da Grčka izbjegne bankrot. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox