Euro ojačao zbog mogućeg povećanja kamata u eurozoni

Nakon dva tjedna pada, euro je na valutnim tržištima prošloga tjedna ojačao, zahvaljujući signalima da bi Europska središnja banka uskoro mogla povećati ključne kamate kako bi suzbila inflaciju.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1 posto, na 1,3685 dolara. U petak se u jednom razdoblju probio i iznad razine od 1,37 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je 0,7 posto, na 113,85 jena. Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao 0,3 posto, na 83,15 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 1,1 posto, na 77,67 bodova. 

 

Jačanje eura ponajviše se zahvaljuje izjavi dužnosnika ECB-a Lorenza Binija-Smaghija

Rast eura ipak je bio ograničen zbog nastavljenih zabrinutosti oko bankovnog sektora eurozone. Euro jača zbog izjava Binija Smaghija, ali ukupna je slika po pitanju eura pomalo negativna. Uzlazni trend bit će kratkog daha jer je tržište fokusirano na bojazni povezane s dugom i na poteze koji bi mogli otegnuti potragu za rješenjem problema u eurozoni - kaže Ian Stannard iz BNP Paribasa.

 

Prošloga je tjedna ojačao i švicarski franak

Dosegnuo je najvišu razinu prema euru u dva tjedna, od 1,2895 franaka za euro, jer zbog nemira na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi ulagači traže sigurnija utočišta za kapital. Dođe li do eskalacije sukoba na Bliskom Istoku, ulagači će se okrenuti sigurnijim valutama, što će poduprijeti franak, kažu analitičari.

No, jačanje franka ne odgovara Švicarskoj. Stoga je tamošnja vlada najavila mjere kako bi suzbila jačanje franka i time pružila potporu izvoznicima.

Švicarska vlada već neko vrijeme galami zbog jakog franka, ali teško im je balansirati. Mnogi su sektori švicarskog gospodarstva pod pritiskom zbog jake valute, ali u vladi moraju voditi računa o tome da ne zadru na teren Švicarske narodne banke - kaže Jeremy Stretch iz CIBC-a. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox