Euro oslabio prema franku, u manjem plusu prema dolaru

Euro je u utorak oslabio prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima nakon što je švicarska središnja banka prigušila očekivanja skorije intervencije, a bio je u manjem plusu prema dolaru pred ključno glasovanje u talijanskom parlamentu.

 

Euro je tijekom dana prema franku oslabio 0,2 posto, na 1,2380 franaka. U sličnom postotku bio je pak na dobitku prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3806 dolara. Zadržao se tako u širokom rasponu između najviše razine u dva mjeseca od 1,4248 dolara, dosegnute 27. listopada, i niskih 1,3608 dolara, na koliko se spustio 1. studenoga. Dolar je i prema jenu oslabio 0,2 posto, na 77,86 jena.

Franak je crpio potporu iz izjava viceguvernera švicarske središnje banke (SNB) Thomasa Jordana da bi nadmetanje monetarnih vlasti u devalvaciji bilo pogrešno. SNB je u rujnu ograničio tečaj na 1,2 franka za euro i obećao da će braniti tu razinu. Pokušavaju vratiti naglasak na deflatorne pritiske, da ne bi kazali da djeluju zbog razloga konkurentske prirode - kazao je Ian Stannard, valutni strateg u Morgan Stanleyu.

Dotok kapitala u sigurna utočišta za ulaganja trebao bi poduprijeti franak, u kontekstu nastavljenih borbi grčkih političkih stranaka oko novog premijera i skoka prinosa po talijanskim državnim obveznicama na nove rekordne razine od uvođenja eura, koje se smatraju neodrživima. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox