Euro slabi pod pritiskom jačanja bojazni od širenja krize u eurozoni

Euro je u utorak pao na novu, rekordno nisku razinu prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima, pogođen strahovima od širenja dužničke krize u eurozoni zbog čega su ulagači prodavali jedinstvenu europsku valutu i okrenuli se onima sigurnijima u nemirnim vremenima.

 

Euro je tako oslabio jedan posto na dnevnoj razini i njime se trgovalo po 1,1555 franaka na elektronskoj platformi EBS. U odnosu na dolar zabilježio je najnižu razinu u četiri mjeseca od 1,3837 dolara, nakon čega se blago oporavio pa se njime trgovalo po 1,3911 dolara. Dolar je prema jenu oslabio oko jedan posto, na 79,17 jena. Potom se nešto oporavio, na 79,64 jena, no i dalje je na dnevnom gubitku od 0,7 posto.

 

Ulagači se okrenuli "sigurnijem" kapitalu

Zbog pojačanih zabrinutosti za sposobnost eurozone da suzbije rizike širenja krize hedge fondovi i drugi ulagači okrenuli su se relativno sigurnijim utočištima za kapital, kao što su dolar, franak i jen, dok su se na udaru našle valute s visokim prinosima, poput eura, te australskog i novozelandskog dolara.

 

Širenje dužničke krize

Povjerenje je snažno poljuljano u pogledu sposobnosti Europske unije da spriječi širenje dužničkih problema iz Grčke, Irske i Portugala na Španjolsku i Italiju, prinosi na čije su državne obveznice snažno poskočili. Time je razlika između prinosa po 10-godišnjim španjolskim i talijanskim obveznicama i onih na referentne njemačke obveznice dosegnula najvišu razinu od sredine 90-ih godina prošloga stoljeća.

Italija je vrlo brzo po prinosima sustigla one na španjolske državne obveznice, a ulagači su postali svjesni da je problem daleko veći. To je razlog oštrog pada eura - tumači Adam Myers, viši valutni strateg u Credit Agricoleovom CIB-u.

 

Analitičari pesimistični gleda krize u eurozoni

Mnogi na tržištu kažu da val ovotjednih prodaja eura predstavlja prekretnicu na valutnom tržištu, čiji su sudionici konačno ustanovili da snažnija gospodarstva nisu imuna na fiskalne probleme u regiji.

Uvelike sumnjam da Europska središnja banka (ECB), a kamoli Međunarodnim monetarni fond (MMF), mogu spasiti zemlju kao što je Italija - kazao je Myers.

Analitičari ocjenjuju da će euro nastaviti slabjeti pod pritiskom jačanja prinosa nakon izvanrednog sastanka ministara financija u ponedjeljak na kojem nije postignut dogovor o novim potezima kojima bi se razriješila dužnička kriza u eurozoni. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox