Euro u plusu; ranjiv i dalje zbog grčkih pitanja

 Euro se u srijedu oporavio na međunarodnim tržištima, odskočivši s najniže razine u tri tjedna prema dolaru, budući da su ulagači odlučili uzeti kratki predah nakon vala prodaja u protekla dva dana, no podložan je slabljenju zbog nervoze koju je izazvala najava grčkog referenduma.

 

Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,8 posto, na 1,3801 dolar. Ojačao je i prema jenu, 0,4 posto, na 107,66 jena. Dolar je u istom postotku oslabio prema japanskoj valuti, kliznuvši na oko 78 jena.

Podršku euru pružio je bolji od očekivanja podatak o novih 110 tisuća radnih mjesta u američkom privatnom sektoru i očekivanje novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u i eurozoni.

Veće dobitke eura ipak su priječile nove nepovoljne vijesti iz gospodarstva eurozone, poput izvješća londonske istraživačke tvrtke Markit koje ukazuje na slabljenje proizvodnih aktivnosti u eurozoni. Podaci o indeksu menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru iz vodećih gospodarstva Njemačke, Francuske i Italije podupiru stajalište da je eurozona na putu izrazitijeg usporavanja i dodatno otežavaju probleme s kojima je suočen euro. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox