Europska komisija smatra da bi ECB trebao nadzirati sve banke eurozone

Nove nadzorne ovlasti Europske središnje banke (ECB) trebale bi obuhvatiti sve banke eurozone a ne samo one najveće i ključne za financijski sustav, doznaje talijanski dnevnik Il Sole 24 Ore iz nacrta prijedloga Europske komisije.

Komisija će o pripremljenom planu raspravljati danas u Bruxellesu a njegova konačna službena verzija bit će predstavljena sredinom rujna, list.

Prijedlog također sugerira da bi Europska agencija za banke (EBA) trebala zadržati regulatornu ulogu u bankovnom sektoru cijele Europske unije.

U lipnju čelnici eurozone obvezali su se da će u sklopu procesa uspostave europske bankovne unije uspostaviti jedinstveno nadzorno tijelo za sve banke u zoni primjene jedinstvene europske valute, koje bi trebalo biti oslonjeno na ECB. Takvo je tijelo uvjet za izravno ubrizgavanje novca iz europskih kriznih fondova u posrnule zajmodavce.

Europa mora hitno poduzeti konkretne korake u smjeru uspostave takve unije, kazali su u utorak u Španjolskoj na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i njegov domaćin, španjolski premijer Mariano Rajoy. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox