Europska komisija želi razbiti monopol triju agencija za kreditni rejting

Europska komisija je predstavila prijedloge kojim želi potaknuti veću konkurenciju među agencijama za kreditni rejting, ali je za sada odustala od ideje da se privremeno zabrani ocjenjivanje kreditnog rejtinga onih zemalja koje primaju međunarodnu pomoć.

 

Europska komisija želi razbiti monopol triju agencija za kreditni rejting Standard & Poor's, Moody's i Fitch, koje potpuno dominiraju u tom sektoru. Komisija predlaže da uvijek iste agencije ne ocjenjuju kreditni rejting svih zemalja, nego da se rotiraju kako bi još desetak agencija registriranih u Europi mogle sudjelovati u tom poslu. U Europskoj uniji su bili iznimno nezadovoljni kada su rejtinške agencije snizile kreditni rejting Grčkoj prošle godine u trenutku kada se dogovarao prvi paket pomoći toj zemlji i koja stoga nije ni trebala zaduživati se na tržištu.

Te agencije su godinima davala najviši kreditini rejting bankama u Sjedinjenim Državama koje su imale nenaplative hipotekarne kredite. Ocjenjivanje kreditnog rejtinga ima izravni utjecaj na tržišta i gospodarstvo, stoga i na prosperitet europskih građana. To nisu tek puka mišljenja, a rejtinške agencije su u prošlosti radile ozbiljne pogreške. Moj je cilj smanjiti previše oslanjanja na ocjenu kreditnog rejtinga i istodobno povećati kvalitetu procesa ocjenjivanja - rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier.

Ideja zabrane ocjenjivanja kreditnog rejtinga ima brojne protivnike i unutar same Komisije

Barnier je rekao da je Komisija za sada odustala od ideje da se privremeno zabrani ocjenjivanje kreditnog rejtinga zemljama koje primaju međunarodnu financijsku pomoć, poput Grčke ili Portugala. Tom se prijedlogu protive Velika Britanija i Švedska, a i unutar same Komisije je veliki otpor prema toj ideji. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox