"Europske banke moraju se riješiti ovisnosti o ECB-u"

Europski regulator želi da se banke restrukturiraju kako bi se riješile ovisnosti o jeftinim kreditima Europske središnje banke (ECB) i ponovo počele prikupljati novac na tržištu.

Europska dužnička kriza ograničila je mogućnosti mnogih banaka za prikupljanje svježeg kapitala pa im nije preostalo ništa drugo nego da ga pribavljaju na aukcijama ECB-ovih trogodišnjih kredita. Smatra se da su najveće kredite uzele španjolske i talijanske banke.

Europska agencija za banke (EBA) želi da banke ponovo stanu na svoje noge te će na sastanku upravnog odbora 3. i 4. travnja ponuditi moguća rješenja.

Predsjedatelj EBA-e Andrea Enria kazao je da su mnoge banke spremne 'proaktivno' se pozabaviti problematičnom imovinom, promijeniti težište modela poslovanja i postupno smanjiti ovisnost o ECB-ovim kreditima.

EBA raspravlja o mogućim mjerama koje bi mogle pratiti proces smanjivanja zaduženosti i restrukturiranja kako bi tekao uredno i odmjereno i omogućio bankama da nastave uredno kreditirati realno gospodarstvo, istaknuo je Enria u dokumentu koji je prošlog tjedna predstavljen ministrima financija članica Europske unije.

 EBA će provjeriti stanje u bankama

U agenciji žele da banke zamijene kratkoročno financiranje kreditima s duljim rokovima dospijeća kako ne bi morale često izlaziti na tržišta. To bi im ujedno pomoglo da se pripreme za temeljitu provjeru poslovnih modela koja će biti provedena iduće godine.

EBA će ovog tjedna pokušati utvrditi i je li 31 europska banka za koju je u prošlogodišnjoj provjeri utvrđeno da im nedostaje ukupno 115 milijardi eura kapitala na dobrom putu da prikupi potreban novac do 30. lipnja.

Provedba planova o dokapitalizaciji uglavnom dobro napreduje iako neki zajmodavci koriste previše optimistične pretpostavke o modusima prikupljanja, ocjenjuje Enria.

U vrlo malom broju slučajeva EBA nastavlja surađivati s vlastima pojedinih zemalja kako bi planovi bili zaključeni a razmatraju se i dodatne mjere potpore, kazao je Enria po dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Ako neke banke ne uspiju prikupiti kapital do kraja lipnja, čelnik EBA-e predlaže da novi europski krizni fond, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), izravno ubrizga novac u njih. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox