Evo kako analitičari Raiffeisena vide situaciju u srednjoj i istočnoj Europi

Svjedoci smo da Srednja i Istočna Europa općenito, a posebice valute regije postaju sve privlačnije ulagateljima – osobito u usporedbi s eurozonom i eurom, navodi Gunter Deuber, voditelj istraživanja SIE-a unutar Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a (RBI).

Razloge takvih kretanja vidi u tome što od 2009. godine, većina zemalja regije SIE provodi sveobuhvatne programe kojima je svrha prilagoditi se novomu financijskom okruženju i uvjetima rasta, dok su zemlje na rubovima eurozone s time predugo čekale. Osobitu pozornost zaslužuje nagli pad krajnje domaće potražnje koji je pridonio radikalnomu smanjenju neodrživih deficita tekućeg računa, objašnjava Deuber, ističući kako to dugoročno poboljšanje solidno podržavaju i fleksibilna tržišta rada te još uvijek povoljna troškovna struktura u odnosu na produktivnost. Također naglašava da utjecaj kreditne krize u eurozoni zapravo nije pogodio zemlje SIE-a.

Unatoč svemu, u Raiffeisen istraživanjima prepoznali su trend slabljenja gospodarske aktivnosti koji je zbog poteškoća s rastom na globalnoj razini sada vidljiv i u SIE-u. Posebice su recesijom pogođene sve balkanske zemlje te Mađarska, Češka i Slovenija. U Rusiji, Poljskoj i Slovačkoj je u pogledu gospodarskoga rasta stanje bolje, no i u tim su zemljama stope u opadanju, navodi Deuber.

U usporedbi s eurozonom, očito je da je SIE i dalje na putu da postane europska regija rasta: prema predviđanjima Raiffeisen istraživanja, SIE će u cjelini ostvariti realan rast BDP-a u visini 2,4 posto 2012. godine, a 2013. godine 2,9 posto. Nasuprot tome, u eurozoni se očekuje smanjenje BDP-a na razini -0,5 posto ove godine te rast po skromnoj stopi od 0,2 posto 2013. godine.

Poljska otpornost ponovno na kušnji

Iako će poljsko gospodarstvo nakon nedavno uočena slabljenja vjerojatno takvo i ostati neko vrijeme, analitičari RBI-ja očekuju da će ta zemlja u tromjesečjima koja slijede dosta elegantno izbjeći recesiju, kao što je bio slučaj i 2009. godine. Za 2012., kao i 2013. predviđaju joj rast BDP-a po stopi 2,5 posto na godišnjoj razini. 

Austrijsko gospodarstvo u opadanju zbog eurozone

I austrijsko gospodarstvo plaća danak zbog tmurnih gospodarskih kretanja unutar monetarne unije. Analitičari RBI-ja Austriji predviđaju rast BDP-a za 1 posto u 2012. i 0,9 posto u 2013. godini. Općenito govoreći, nešto snažniji gospodarski zamah očekuju pred kraj 2013. Prema tim je pokazateljima stanje u Austriji još uvijek znatno bolje nego u eurozoni u cjelini.

Analitičari Raiffeisen istraživanja revidirali su svoje inflacijske prognoze naviše - s 2,3 posto na 2,5 posto na godišnjoj razini za ovu i na 2,3 posto (prethodno: 2,0 posto na godišnjoj razini) za sljedeću godinu. To je uglavnom posljedica povećanja cijena nafte i hrane koje je, promatrajući cijene tjednih nabavki prosječnoga potrošača, već jasno uočljivo.

Privremene korekcije tečajeva valuta SIE-a uz niže kamatne stope

Dok postupan oporavak eura započinje, neke valute SIE-a mogle bi do kraja 2012. oslabjeti. Ipak, Raiffeisenovi analitičari smatraju to tek privremenim kretanjem jer bi 2013. godinu trebalo obilježiti ponovno jačanje tečajeva kad gospodarstvo iznova počne ostvarivati zamah. U Raiffeisen istraživanjima očekuju da će središnje banke SIE-a olabaviti svoju monetarnu politiku te da će ih većina sniziti kamatne stope. Jedan od ciljeva takve politike je podrška rastu kreditiranja na području te regije. (ps/jk)

 

*Srednju i Istočnu Europu (SIE) čine regije Srednja Europa (SE) s Republikom Češkom, Poljskom, Slovačkom, Slovenijom i Mađarskom, Jugoistočna Europa (JIE) s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Rumunjskom i Srbijom te Zajednica Neovisnih Država (ZND) s Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox