Evo kojim dužnicima Linić oprašta 113 milijuna kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Država će dužnicima kojih je sedam oprostiti kamatu koja je veća od osnovnog duga. Ministarstvo poljoprivrede otpisuje 25,67, a  financija 87,78 milijuna kuna.

Kako bi naplatila 77 milijuna kuna poreza država će dužnicima oprostiti kamatu koja je veća od osnovnog duga i iznosi 113 milijuna kuna, a skupila se jer dug nije plaćan godinama, piše novilist.hr

Opraštanje kamate koja premašuje glavnicu duga  način je na koji država nastoji naplatiti barem dio svojih potraživanja koja su zajedno s kamatama u posljednjih desetak godina narasla na 50 milijardi kuna i ako se i dalje bude odlučivala na ovakav dogovor s dužnicima država će često morati dijeliti „oprosnice“ za veći iznos kamata nego što je glavnica dugovanja.

Tako je Vlada u četvrtak potvrdila odluku Ministarstva financija i Ministarstva poljoprivrede da otpišu kamate tvrtkama koje su jednokratno otplatile svoj dug. Ta dva ministarstva ukupno će za sedam dužnika otpisati 113,4 milijuna kuna kamata, dok su dužnici državi platili ukupno 77 milijuna kuna duga.

Ministarstvo poljoprivrede otpisuje 25,67 milijuna kuna kamata poduzeću Vodovod i kanalizacija iz Splita, koje je platilo nekoliko tisuća kuna manju glavnicu. Ministarstvo financija otpisuje kamate, u iznosu od 87,788 milijuna kuna, nacionalnim parkovima Plitvička jezera, Brijuni i Kornati te tvrtkama Luje, Brna i Predionica Klanjec. Ti su dužnici zauzvrat platili 52 milijuna kuna glavnice.  (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox