Evo što će najviše utjecati na burzu u 2013. godini

U idućih godinu dana najznačajniji utjecaj na domaće tržište kapitala imat će pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), potom prodaja tvrtki u državnom vlasništvu, utjecaj europske dužničke krize te promjena rejtinga, pokazuju rezultati objavljenog istraživanja iCapital.hr-a. 

Od 37 profesionalnih investitora koji su sudjelovali u anketi u studenome, njih 38 posto smatra da će pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji imati najznačajniji utjecaj na hrvatsko dioničko tržište u idućih 12 mjeseci. Taj događaj svi smatraju pozitivnim za tržište dionica. Osim ulaska u EU, 32 posto ispitanih financijskih stručnjaka smatra da će najveći utjecaj na hrvatsko tržište dionica imati prodaja tvrtki u državnom vlasništvu, što također jednoglasno smatraju pozitivnim, pokazuje danas objavljeni Investment Management Industry Monthly Outlook. Njih 22 posto navodi i utjecaj europske dužničke krize, pri čemu 87,5 posto njih taj scenarij smatra negativnim za tržište dionica, a 12,5 posto pozitivnim.

U studenome je 8 posto ispitanika smatralo i da će najznačajniji utjecaj na domaće tržište imati promjena rejtinga. S obzirom da su taj događaj ispitanici jednoglasno smatrali pozitivnim za tržište dionica, očito su očekivali poboljšanje hrvatskog rejtinga. U iduća tri mjeseca 38 posto ispitanika smatra da će najpozitivniji utjecaj na dioničko tržište imati potencijalne privatizacije, 24 posto njih poboljšanje likvidnosti tržišta, a po 14 posto potencijalna preuzimanja u regiji odnosno očuvanje ili poboljšanje rejtinga. U idućih 12 mjeseci, pak, 35 posto ispitanika odabralo je pad premije rizika, 32 posto potencijalne privatizacije, a 16 posto potencijalna preuzimanja u regiji.

Na pitanje o događajima za koje smatraju da će imati najnegativniji utjecaj na dioničko tržište u idućem tromjesečju, 32 posto ispitanika navelo je daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti, 27 posto slabu likvidnost tržišta, a 22 posto daljnji utjecaj europske dužničke krize. U idućih 12 mjeseci 35 posto ispitanika odabralo je za događaj koji će imati najnegativniji utjecaj daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti, 27 posto daljnji utjecaj europske dužničke krize, a 16 posto slabu likvidnost tržišta.

Pad BDP-a i do tri posto 

Na pitanje o očekivanju glede hrvatskog BDP-a za 2012. godine, 62 posto ispitanika odgovorilo je da smatra da će pasti od 0,5 do 3,0 posto, a 38 posto ispitanika smatra da će se kretati od -0,5 do 0,5 posto. Nadalje, čak 59 posto ispitanika smatra da je hrvatsko tržište dionica podcijenjeno, 27 posto smatra da je fer vrednovano dok 14 posto smatra da je precijenjeno. Vezano za kretanje cijena sastavnica Crobexa u idućih mjesec dana, kod 13 dioničkih izdanja je prevladao pozitivni sentiment, a kod preostalih 12 negativni sentiment.

Dionice prema kojima su ispitanici najviše pozitivni su povlaštena dionica Adrisa, Leda, Podravke te Valamar Adria Holdinga. Dionice prema kod kojih u najvećoj mjeri prevladava bearish sentiment su Ingra, Kraš, Atlantska plovidba i Dalekovod.

Očekivanja u vezi kretanja tečaja kune u odnosu na euro u sljedeća tri mjeseca pokazuju da najveći dio ispitanika, njih 41 posto, očekuje kretanje tečaja u rasponu od 7,5-7,55 kuna. Njih 38 posto vidi tečaj na razinama iznad 7,55 kuna, dok 19 posto ispitanika smatra da će tečaj biti na razinama od 7,45-7,50, a tek ga 3 posto vidi ispod razine od 7,45 kune, navodi se između ostaloga se u istraživanju.

Ovo istraživanje iCapital.hr provodit će jednom mjesečno radi stjecanja uvida u agregirani sentiment profesionalnih investitora te radi identifikacije ključnih trendova na tržištu. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox