Facebook će prestati postojati do 2020. godine?

Iako je teško zamisliti svijet bez Facebooka, uslijed padanja cijena dionica kompanije, analitičari vjeruju da će Facebook nestati za pet do osam godina.

Za pet do osam godina oni će nestati na isti način na koji je nestao i Yahoo. Yahoo još uvijek zarađuje novac, još uvijek je profitabilan, još uvijek imaju 13.000 zaposlenika, ali Yahoo ima samo deset posto vrijednosti koju je imao na svom vrhuncu 2000. godine. Prema svim pravilima, oni su nestali, rekao je Eric Jackson, osnivač fonda Ironfire Capitala, prenosi seebiz.eu.

Jackson je objasnio da su do sada postojale tri generacije internetskih kompanija, Yahoo je kompanija online pioniri. Drugu generaciju predstavljaju društvene mreže i kompanije kao Facebook, dok će treća generacija biti zasnovana na mobilnosti.

Analitičare ne iznenađuju ovakve prognoze, jer iako je Facebook u prosincu 2011. godine imao više od 425 milijuna aktivnih mobilnih korisnika, kompanija svejedno na njima još ne zarađuje novac.

Kako bi poradio na zadovoljstvu mobilnih korisnika, Facebook je kupio Instagram za milijardu dolara, a zaposlili su i tim odgovoran za kreiranje aplikacije za fotografiranje Lightbox Android.

No, Jackson smatra da to neće riješiti problem jer je Facebook još jedna velika internet stranica, a to se razlikuje od mobilne aplikacije. (jk)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox