Fiktivno zapošljavanje: Hitnim javnim radovima do prazne burze rada

Zavod za zapošljavanje je tijekom rujna pokrenuo niz javnih radova na kojima je zaposleno oko 3700 dugotrajno nezaposlenih osoba. Javni radovi otvaraju se diljem Hrvatske, a posebno u Slavoniji i to najčešće na čišćenju okoliša i komunalnim poslovima, piše Večernji list.

Vlada je na početku godine osigurala 170 milijuna kuna za mjere zapošljavanja, no taj je novac potrošne u prvih nekoliko tjedana. No, Zavod za zapošljavanje nedavno je od Vlade dobio nove novčanu injekciju od 65 milijuna kuna, a sve je popraćeno internim uputama državnim službama da zaposle što veći broj nezaposlenih građana. Trenutačno se najviše zapošljava u javnom sektoru: tako su škole u rujnu zaposlile 3000 nezaposlenih, a javna uprava oko 2000 nezaposlenih. 

Zapošljavaju i brišu ljude iz evidencije

Na kraju rujna na Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 283.667 nezaposlenih osoba, a to je oko 600 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju lani i oko 1600 osoba manje nego u kolovozu ove godine.

Val zapošljavanja nažalost nema veze s oporavkom proizvodnje i tržištem rada već s lažnom proizvodnjom radnih mjesta. Osim što na burzi rade na pojačanom zapošljavanju, revno rade i na brisanju nezaposlenih iz evidencije tako je u broj izbrisanih za 35 posto veći nego u rujnu prošle godine.

Inga Žic, ravnateljica Uprave za rad u Ministarstvu gospodarstva kaže da ove mjere nemaju veze s izborima te da ne idu u korist Vlade, nego dugotrajno nezaposlenih. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 13. listopada 2011.
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox