Fina: Obustava ovrhe nije ideja Fine i to ne znači oprost duga

Financijska agencija (Fina) priopćila je danas, ponukana "pogrešnim tumačenjem pojedinih medija", kako obustava ovrhe, u slučaju da ovrhovoditelj ne bude namiren u roku od godine dana nije ideja ni prijedlog Fine, već je propisana Ovršnim zakonom, te da se ne radi o oprostu duga.

 

"Člankom 120. stavkom 4. Ovršnog zakona propisano je da će Financijska agencija postupiti kao po pravomoćnom rješenju o obustavi ovrhe, ako ovrhovoditelj ne bude namiren u roku od godine dana i ako u tom roku ovršno tijelo ne zatraži da se ovrha nastavi provoditi na novčanim sredstvima. Ta zakonska odredba ne predstavlja i ne znači oprost duga, već poticanje vjerovnika da svoje potraživanje namiri iz drugih predmeta ovrhe, pokretnina ili nekretnina", stoji u priopćenju Financijske agencije.

Fina je na jučerašnjoj konferencij za novinare izvijestila da je ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje na kraju siječnja ove godine iznosio je 36,7 milijardi kuna. Od ukupnoga iznosa dospjelih nepodmirenih obveza 6,1 milijardi kuna odnosi se na poslovne subjekte koji su blokirani do 360 dana, a na one koji su u blokadi više od godine dana odnosi se 30,6 milijardi kuna ili 83,3 posto, rekli su čelnici Fine. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox