Financijski rezultati Societe Generale Grupe za prvo tromjesečje 2011.

 Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja prihodi od poslovanja (Net Banking Income) iznosili su 7  milijardi eura, što predstavlja rast od 7,7% u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi na francuskom tržištu iznosili su 2,04 milijarde eura, što predstavlja godišnji rast od 7,3% kao rezultat razvoja poslovanja i novih akvizicija.

 

U segmentu međunarodnog poslovanja prihodi od poslovanja zadržali su se stabilnim te su iznosili oko 1,19 milijarde eura. U segmentu poslovanja s korporativnim klijentima i investicijskom bankarstvu ostvareni prihodi iznosili su 2,28 milijarde eura, odnosno 6,3% više nego lani. Prihod od specijaliziranih financijskih usluga i osiguranja u prvom tromjesečju iznosio je 873 milijuna eura, što predstavlja rast od 2,8%. Istovremeno, u segmentu privatnog bankarstva i usluga povezanih s vrijednosnim papirima godišnji rast prihoda iznosio je 15,1% čime je dosegnuo razinu od 580 milijuna eura.

Ukoliko uključimo i revalorizaciju financijskih obveza Grupe, prihodi od poslovanja iznosili su 6,62 milijarde eura ili 0,6% više na godišnjoj razini.

Povećana ulaganja i porezi

Troškovi poslovanja tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 4,4 milijarde eura. U odnosu na početak 2010. godine troškovi su povećani za 9,4% i to prvenstveno kao posljedica povećanih ulaganja te uvođenja novih poreza (npr. u Velikoj Britaniji i Francuskoj). Omjer troškova i prihoda (C/I ratio) u promatranom razdoblju iznosi 62,7% (isključujući efekt revalorizacije financijskih obveza).

Slijedom toga neto prihodi od poslovanja prije rezerviranja za gubitke (Gross Operarting Income) iznosili su 2,6 milijarde eura uz godišnji rast od 5,2%. Uključujući efekt revalorizacije neto prihodi od poslovanja iznosili su 2,24 milijarde eura. Strategija opreznog i dugoročno održivog razvoja Grupe te poboljšanje međunarodnih uvjeta poslovanja rezultirala je i smanjenjem troškova rezerviranja za gubitke (Net allocation to provisions) s 1,13 milijarde eura na 878 milijuna eura.

Dobit nakon oporezivanja (Net Income) u promatranom razdoblju iznosila je 1,16 milijardi eura, što predstavlja rast od 16% u usporedbi s 996 milijuna eura u prvom tromjesečju 2010. godine. Istovremeno, prinos na kapital nakon oporezivanja (ROE) iznosi 11,3%. Ukoliko uključimo revalorizaciju financijskih obveza Grupe dobit nakon oporezivanja iznosi 916 milijuna eura, a ROE 8,8%.
Također, zabilježeno je i povećanje stope adekvatnosti (Tier I ratio Basel II 10,8%, Core Tier I ratio 8,8%). Trenutno Societe Generale Grupi dodijeljen je kreditni rejting Aa2 (Moody's), odnosno A+ (Fitch i S&P). (PS/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox