Fitch opet reže: Snižen rejting Unicredita

Agencija Fitch snizila je rejtinge talijanske banke UniCredit za dugoročno i kratkoročno zaduživanje, signalizirajući da bi to mogla ponovo učiniti s obzirom na aktualne teškoće u eurozoni i njihov utjecaj na Italiju i banke u cjelini.

Rejting za dugoročno zaduživanje snižen je s 'A' na 'A-' a rejting za kratkoročno zaduživanje s 'F1' na 'F2'. Snižena je i opća ocjena sposobnosti talijanske banke da pravodobno podmiruje financijske obveze, s 'a' na 'a-'.

Fitchov potez nadovezuje se na odluku od kraja prošlog tjedna kojom je rejting Italije, zajedno s onima Belgije, Španjolske, Slovenije, Irske i Cipra, stavljen na razmatranje radi mogućeg sniženja. Ujedno je time UniCreditov rejting ujednačen s onima ostalih talijanskih banaka u kategoriji 'A'.

Pad talijanskog BDP-a

UniCreditov sniženi rejting odražava velike izazove s kojima se banke širom svijeta a posebno u Europi suočavaju na tržištima ali i u temeljnom poslovanju, navodi se u priopćenju.

U Fitchu ukazuju i na UniCreditovu visoku razinu problematičnih zajmova i slabu profitabilnost, posebno u Italiji, te na rizike koji proizlaze iz nedavno objavljenog strateškog plana s obzirom na sadašnje poslovno okruženje. Upozoravaju istodobno da bi uskoro mogli ponovo sniziti rejting UniCredita u skladu s odgovarajućim upozorenjem Italiji, čiju ekonomsku i financijsku stabilnost ugrožava dužnička kriza u eurozoni.

U Fitchu naglašavaju da veza između rejtinga banaka i onih matičnih zemalja dodatno jača u slučaju sniženja rejtinga zemlje, podsjećajući da su nedavno snizili procjenu rasta talijanskog BDP-a i da sada očekuju njegov pad u idućoj godini za 0,5 posto. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi: