Fitch srušio rejtinge 7 velikih banaka

Agencija Fitch snizila rejtinge Deutsche Banka, Goldman Sachsa i još pet velikih banaka sa sjedištem u Europi i Sjedinjenim Državama, ukazujući na izazovne okolnosti na financijskim tržištima.

Fitch je tako snizio ocjenu sposobnosti Barclaysa i Credit Suissea da pravovremeno podmiruju svoje dugoročne financijske obveze za dvije razine, s 'AA-' na 'A', dok je u slučaju Deutsche Banka, BNP Paribasa, Bank of America, Citigroupa i Goldman Sachsa odgovarajuća ocjena snižena za jednu razinu.

Banke i kreditna tržišta pritisnuo je strah zbog dužničke krize u eurozoni, zbog koje je nekoliko zemalja u 17-članoj zoni primjene jedinstvene europske valute bilo prisiljeno zatražiti pomoć, potpirujući strahovanja da bi euro mogao propasti.

Banke koje drže državne obveznice otpisale su značajan dio njihove vrijednosti, što je pak potpirilo strah od presuđivanja tržišta međubankarskih kredita.

Prošlog tjedna agencija Moody's snizila je rejting tri velike francuske banke zbog njihovih problema sa zaduživanjem.

U priopćenju Fitch je objavio da su navedene američke i europske banke "posebno osjetljive na povećane izazove s kojima su suočena financijska tržišta".

Snižavanje rejtinga "odražava izazove s kojima se suočava sektor u cjelini“, ističu u Fitchu. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox