Google ulaže u solarnu energiju u Njemačkoj

Google je u četvrtak najavio višemilijunsko ulaganje u gradnju solarne elektrane u blizini Berlina, što je njegov prvi investicijski projekt u sektoru ekološke proizvodnju energije u Europi.

 

Taj američki internetski div izvijestio je da će uložiti 3,5 milijuna eura (pet milijuna dolara) u jednu od najvećih njemačkih solarnih elektrana u saveznoj njemačkoj zemlji Brandenburg, gdje se nalazi i glavni grad Berlin. "Do prve polovine devesetih godina prošlog stoljeća na tom se mjestu nalazio poligon ruske vojske. Drago nam je što će se sada koristiti u druge svrhe", objavila je kompanija na svom blogu o europskoj politici.

 

Solarna centrala će proizvoditi energiju za pet tisuća domova u toj regiji

Ulaganje još moraju odobriti nadležna regulatorna tijela. Softverski je div već ulagao u energetske projekte koji koriste energiju vjetra. Objava se vremenski poklopila s nastojanjima njemačke vlade da redefinira budućnost nuklearne politike s obzirom na katastrofu u nuklearki u japanskoj Fukushimi.

Tako je kancelarka Angela Merkel najavila tromjesečni moratorij na prijašnje obećanje da će produljiti radni vijek 17 njemačkih nuklearnih reaktora. Također je obustavljen rad sedam reaktora radi sigurnosne provjere. Što se prije Njemačka riješi nuklearne energije, to bolje, kazala je Merkel, pritom obećavši ubrzani prijelaz na čišće oblike proizvodnje energije, poput one oslonjene na energiju Sunca. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox