Gospodarstvo eurozone kliznulo u recesiju

Foto: Shutterstock

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u trećem tromjesečju za 0,1 posto, kliznuvši time u recesiju, dok je Europska unija zabilježila isti postotni rast, procijenio je europski statistički ured. 

U drugom tromjesečju eurozona je zabilježila pad aktivnosti za 0,2 posto, a recesija se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom. Gospodarstvo Europske unije zabilježilo je u drugom tromjesečju isti postotni pad kao i zona primjene zajedničke europske valute.

Na godišnjoj razini razina aktivnosti u 17-članoj eurozoni pala je za 0,6 posto, te za 0,4 posto u 27 članoj Europskoj uniji. U drugom su tromjesečju aktivnosti u eurozoni na godišnjoj razini pale za 0,4 posto a u EU27 za 0,3 posto.

Eurostat ujedno procjenjuje da je glavni europski trgovinski partner SAD u trećem tromjesečju zabilježio rast za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,3 posto. U drugom po veličini trgovinskom partneru Japanu aktivnosti su se u trećem tromjesečju smanjile za 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su porasle za blagih 0,1 posto.

Na godišnjoj razini američki je BDP u trećem tromjesečju porastao za 2,3 posto a japanski za 0,2 posto, procjenjuju u Eurostatu. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox