Gotovo polovica zaposlenih očekuje božićnicu od 1.423 kune

Kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica nastojao je saznati portal Moj posao u istraživanju provedenom tijekom studenog 2011. godine na uzorku od 500 ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika očekuje božićnicu, ponajviše Dalmatinci. Nešto manje od polovice ispitanika (47%) očekuje božićnicu, što je porast od 4% u odnosu na rezultate istog istraživanja koje je provedeno 2010. godine. Većina priželjkuje novac (81%) i to u prosječnom iznosu od 1.423 kune. Blagdanskoj naknadi najviše se nadaju ispitanici zaposleni u stranim institucijama i u državnim tvrtkama (65%). Najmanja očekivanja imaju zaposlenici u domaćim privatnim tvrtkama i 39% ih očekuje božićnicu. I ove godine najviše očekuju ispitanici iz Dalmacije, njih 59%, dok pesimisti ostaju stanovnici središnje Hrvatske (33%) te Zagreba i okolice (44%). 

Veća božićnica za manji broj zaposlenih

2010. godine božićnicu je dobila polovica ispitanika, što je za petinu manje nego 2009. godine kad je božićnicu dobilo 68% ispitanika. Među poslodavcima najvelikodušnije su bile strane institucije: tri četvrtine njihovih zaposlenika dobilo je božićnicu. Božićnica se u najmanjoj mjeri dijelila u državnim institucijama (39%) te u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu. Ispitanici iz Istre i Kvarnera (59%) te Dalmacije (55%) najčešće su dobivali božićnicu dok su one najmanje uljepšale blagdane ispitanicima iz središnje (35%) i istočne (36%) Hrvatske.

Sve više ispitanika smatra da je božićnica pravo radnika

Udio ispitanika koji smatra da je božićnica pravo radnika povećao se u odnosu na 2010. godinu. Polovica ispitanika (52%) zamjera poslodavcu neisplatu božićnice, dok je 2010. godine istog mišljenja bilo 47% ispitanika. Božićnica ili prigodna nagrada stvar je dobre volje poslodavac koju (ne)isplaćuje sukladno rezultatima tvrtke. Visina božićnice koju ispitanici smatraju adekvatnom, smanjivala se jačanjem utjecaja ekonomske krize. Prve godine provođenja istraživanja (2005.) ispitanici su odredili 2.092 kuna kao adekvatnu blagdansku naknadu, dok je ove godine taj iznos 11% manji, odnosno iznosi 1.861 kunu.

Pokloni za djecu i trinaesta plaća sve rjeđi

Bez poklona za maloljetno dijete prošle je godine ostalo čak 62% ispitanika, što je za 12% više nego 2009. godine. Među 38% ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, većina je dobila novac ili novčani bon, i to prosječno 473 kune po djetetu. Trinaestu plaću i božićnicu dobilo je svega 6% ispitanika. Trinaestu plaću umjesto božićnice dobilo je samo 2% ispitanika dok je prošle godine to bio slučaj kod samo 1% ispitanika. Od ispitanika koji su prošle godine dobili božićnicu (43%), samo je njih 9% izjavilo kako im je plaća u siječnju bila umanjena za taj iznos božićnice.(PS/HT)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox