Građevinski radovi u padu ali lagan rast narudžbi

Vrijednost izvršenih građevinskih radova, koje su u Hrvatskoj tijekom prvih devet mjeseci ove godine obavila poduzeća sa 20 i više zaposlenih, iznosila je 14,92 milijarde kuna i bila je manja za 8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Istovremeno je vrijednost novih narudžbi građevinskih radova za područje Republike Hrvatske porasla za 12,9 posto, na 11,71 milijardu kuna. Vrijednost građevinskih radova koja su poduzeća obavila s vlastitim radnicima iznosila je 10,46 milijardi kuna i smanjena je za 4,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Radovi obavljeni s podizvođačima bili su vrijedni 4,46 milijardi kuna i njihova vrijednost bila je 15 posto manja.

U strukturi vrijednosti građevinskih radova s vlastitim radnicima, prometna infrastruktura ima udio od 37,1 posto, a nestambene zgrade 30,6 posto. Cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi imaju udio od 15,2 posto u ukupnoj vrijednosti radova, stambene zgrade 14,4 posto, a složene industrijske građevine te ostale građevine zajedno imaju udio od 2,7 posto.

Tijekom prvih devet mjeseci građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 1.978 stanova, što je 33,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Potkraj rujna ta su poduzeća imala 5.206 stanova u gradnji, što je 2,8 posto manje nego u istom razdoblju 2010. godine. Od radova koje su građevinari ostvarili s vlastitim radnicima, radovi izvan zgradarstva u prvih devet mjeseci bili su vrijedni 5,75 milijardi kuna. Radovi koje su građevinske tvrtke obavile s vlastitim radnicima na zgradama bili su vrijedni 4,7 milijardi kuna. Prema vrsti radova, 63,1 posto vrijednosti radova s vlastitim radnicima ostvareno je u novogradnji, a 36,9 posto u ostalim radovima. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox