Grci novac drže u ladicama i madracima

Bankovni depoziti u Grčkoj smanjeni su za 70 milijardi eura od početka krize u 2009., kazao je grčki ministar financija u razgovoru za tamošnju televizijsku postaju.

Takvi iznosi svjedoče o golemom gubitku povjerenja u gospodarstvo koje se u više navrata našlo na rubu stečaja.

Evangelos Venizelos izjavio je da je svega 16 milijardi eura od ukupnog iznosa povučenog iz grčkih banaka prebačeno u inozemstvo, i to najvećim dijelom u Veliku Britaniju. Ostatak je uglavnom potrošen jer su kućanstva i kompanije učestalo posezali za ušteđevinom ili su građani podizali novac kako bi ga imali pri ruci i pripremili se za najgori mogući scenarij - bankrot Grčke ili izlazak zemlje iz eurozone, kazao je.

Da je u bankama, taj bi novac bio iskorišten za kreditiranje kompanija, pokretanje gospodarstva i rješavanje problema visoke nezaposlenosti, kazao je Venizelos u razgovoru za televizijsku postaju Antenna Televison.

Novac se čuva u ladicama i madracima

Mnogo milijardi drži se kod kuće, u madracima ili ladicama, kazao je ministar, aludirajući na povučene depozite iz banaka. Ostatak je, dakako, utrošen na plaćanje poreza, svakodnevni život obitelji i preživljavanje kompanija.

Dvije godine oštrih mjera štednje, uključujući smanjenje plaća i mirovina i povećanje poreza u više navrata kako bi se osigurale milijarde eura spasonosnih zajmova, gurnule su grčko gospodarstvo u tešku recesiju. Stopa nezaposlenosti premašila je 20 posto, bez posla je gotovo polovina mladih, tisuće malih kompanija zatvoreno je a mnoge obitelji preživljavaju od onog što im je preostalo od ušteđevina. Zbog vjerojatnosti odlaska Grčke u stečaj i u konačnici izlaska iz eurozone mnogi su povukli depozite u bankama kako bi ih čuvali drugdje, u inozemstvu ili kod kuće. (Hina/jh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox