Grčka će dobiti sljedeću tranšu novca tvrde MMF i EU

Međunarodni dužnosnici izjavili su da će Grčka najvjerojatnije u srpnju zaprimiti sljedeći obrok od njihovog 110 milijardi eura vrijednog paketa za izvlačenje iz krize, izvijestio je BBC News.

 

Postojali su strahovi da Grčka ne napreduje dovoljno brzo s rezovima te da će se isplata rate odgoditi. U međuvremenu, izvješća su ukazala na to da je novi, produženi plan oporavka pri kraju.

Jean-Claude Juncker, čelnik ministara financija eurozone, izjavio je da je dodatna pomoć moguća u zamjenu za dodatne mjere za smanjenje deficita. Očekujem da će se Eurogrupa složiti s dodatnim financiranjem pod strogim uvjetima - rekao je novinarima.

Nakon razgovora s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom, dodao je da će uvjeti uključivati i pomoć iz privatnog sektora posjednika obveznica. Na temelju toga, očito je da Grčka neće napustiti Eurozonu i Grčka će moći ispoštovati u potpunosti svoje obaveze - zaključio je Juncker.

 

Prioritet na smanjenju deficita

Nakon posljednje inspekcije, službenici iz MMF-a, Europske komisije i Europske središnje banke izjavili su da su u posljednje vrijeme primijetili ohrabrujuće znakove, posebno u porastu izvoza.

No, također je rečeno da je za napredak potrebno da vlada ostane pri svojoj strategiji smanjenja deficita, u kojoj se obvezala na smanjenje zaposlenih u javnom sektoru i značajno ubrzavanje programa njegove privatizacije, s ciljem povećanja od 50 milijardi eura do kraja 2015. godine.

Službenici su istaknuli da je učinjen velik napredak u strukturalnoj reformi, ističući poteze za modernizaciju javne administracije, reformu zdravstva, otklanjanje zapreka za pokretanje poslova te liberalizaciju prijevoza i energije.

 

Još pomoći

Dosadašnje izjave u novinama su sugerirale da je Grčka u principu prihvatila novi paket koji će zamijeniti postojeći paket EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda. Opći uvjeti paketa dogovoreni su na sastanku zamjenika ministara financija eurozone u Beču.

Iako je veličina novog paketa još nepoznata, izvori tvrde da će biti dostatan za pokrivanje potreba Grčke sljedeće dvije godine. Izvještaj u grčkim novinama Kathimerini tvrdi da se radi o 85 milijardi eura, od kojih će 30-40 milijardi doći u obliku EU i MMF zajmova dok će ostatak doći iz prihoda privatizacije i olakšanja duga iz privatnog sektora.

 

Snažna oporba

Dodatni rezovi potrošnje i povišenja poreza doći će u vrijeme u kojem se vlada već susreće s dnevnim demonstracijama tisuća ljudi koji demonstriraju protiv vladinih postojećih planova. U petak, prosvjednici iz prokomunističkog PAME saveza blokirali su pristup Ministarstvu financija u Ateni te objesili s njega natpis koji poziva na generalni štrajk.

Prethodne noći 20 je prosvjednika bacalo kamenje i jogurt na vladinog glasnogovornika Georgea Petalotisa kada je izašao na pozornicu tijekom skupa vladajuće PASOK stranke. U međuvremenu, Papandreou se također suočava s rizikom od revolta unutar vlastite stranke zbog njegovih planova štednje.

 

MMF-ove prijetnje

Prvotni plan za izvlačenje iz krize uništili su razni događaji ostavivši Grke ponovo bez novca. Plan je predvidio povratak Grčke na financijsko tržište kako bi pomogla financirati svoj deficit od iduće godine. No kako je njegov dvogodišnji trošak zaduživanja trenutno oko 25% po godini, tržište je Ateni zatvoreno.

Ranije ovoga tjedna, agencija za utvrđivanje rejtinga Moody's svela je rejting Grčke na najgore moguće razine, na razinu s Kubom te samo malo iznad Ekvadora. Štoviše, Grčka nije uspjela smanjiti svoj deficit onoliko brzo koliko je planirano, prvenstveno zbog toga što joj je ekonomija ostala umrtvljena recesijom.

Novi plan će vjerojatno uključivati "blagu rekonstrukciju" ili "reprofiliranje" zaduženja privatnog sektora, koje Juncker opisuje kao način na koji će se opterećenje nacionalnog duga malo olakšati.

 

Mnoge europske banke nisu još zabilježile gubitke na većini svojih zajmova Grčkoj

Vjerojatno će rekonsrukcija uključivati odgađanje otplate duga predviđene u sljedeće dvije godine. To će se morati napraviti u dogovoru s grčkim vjerovnicima iz privatnog sektora.

Prijašnji direktor MMF-a tvrdi da će Grčka s vremenom nametnuti dugove svojim zajmodavcima – što će vjerojatno uzrokovati nemogućnost naplate duga. Claudio Loser, pregovarač na posljednjem MMF-ovom paketu za Argentinu i Urugvaj, tvrdi da Grčka još ima samo opciju napuštanja eura, iako bi to bilo još kompliciranije. (DK)


 

Izvor: bbc.co.uk

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox