Grčka dobila i drugi paket pomoći

Unatoč glasinama o izlasku Grčke iz eurozone Jean-Claude Juncker to je odlučno demantirao. Sinoć prije ponoći ministri financija eurozone načelno su potvrdili drugi paket pomoći Grčkoj, piše hrt.hr

Odobravanjem drugog paketa pomoći Grčka je dobila još jednu priliku. Iako treba još zadovoljiti neke formalnosti kako bi dobila 130 milijardi eura pomoći za Grčku je važno da je to gotova stvar.  Nakon što je uspješno provedeno restrukturiranje duga kada su privatni vjerovnici, banke, investicijski i mirovinski fondovi pristali na brisanje svojih potraživanja od 107 milijardi eura, stekli su se uvjeti za odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura.

Stigle su i pozitivne statistike koje predviđaju da grčki javni dug do 2020. neće biti 120,5% BDP-a kako je to ranije prognozirano nego 117% BDP-a, a prije svega zahvaljujući tome što je vrlo veliki dio privatnih vjerovnika sudjelovao u operaciji otpisivanja grčkog duga, što je obavljeno prošli tjedan.

Ministri financija eurozone bili su blagonakloni i prema Španjolskoj pa su tako odobrili veći proračunski manjak pa je dopušteno da proračunski manjak bude 5,3% BDP-a s tim da se sljedeće godine deficit smanji na 3% koliko dopušta pakt o stabilnosti eura. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox