Greenspan: Američka politika slabljenja dolara šteti ostalima

Sjedinjene Američke Države i Kina provode politiku slabljenja matične valute koja je štetna za ostala gospodarstva, rekao je Alan Greenspan, bivši čelnik američke središnje tvrtke (Fed).

Greenspan je svoja stajališta objavio u Financial Timesu nekoliko sati pred početak summita G20 u Seulu na kojem bi se globalno gospodarstvo trebalo zaštititi od dugotrajnih kriza s obzirom na pojačani rizik protekcionizma.

Amerika provodi politiku slabljenja dolara, napisao je dalje Greenspan.

Pritiskanje kineskog juana i najnovije slabljenje tečaja dolara nužno izazivaju jačanje tečajeva valuta u ostatku svijeta, dovodeći ih, kako to sami tumače, u lošiju poziciju u odnosu na konkurenciju, upozorio je.

Prijetnja 'valutnog rata' dominirat će temama sastanka čelnika država i vlada skupine 20 najvećih i gospodarstava u nastajanju u Seulu.

Greenspan je obnašao čelnu dužnost u Fedu gotovo dva desetljeća, do 2006. U najnovijem istupu nije detaljnije govorio o osobama u SAD-u koje su odgovorne za slabljenje dolara.

Odluka američke središnje banke na čelu s njegovim nasljednikom Benom Bernankeom o ubrizgavanju dodatnih 600 milijardi dolara u krhko američko gospodarstvo protumačena je kao potez koji će u konačnici dovesti do slabljenja dolara.

I bez protekcionizima, postoje jasna ograničenja u pogledu jačanja stopa rasta globalne trgovine. Protekcionizam će samo intenzivirati to usporavanje, napisao je Greenspan.

Američki ministar financija Timothy Geithner prošli je mjesec kazao da SAD podupire politiku snažnog dolara, ističući pritom da s obzirom na činjenicu da je zelena novčanica ujedno svjetska rezervna valuta Washington snosi posebnu odgovornost za sprečavanje štetnih snažnih kolebanja valutnih tečajeva. (Hina)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox