Guardian objavio listu 25 osoba najodgovornijih za svjetsku krizu

Britanski Guardian objavio je listu 25 osoba najodgovornijih za svjetsku krizu. Među njima su brojni političari, guverneri središnjih banaka i, naravno, u najvećem broju mešetari i bankari s Wall Streeta.

Od zvučnijih imena prozvanih za izazivanje svjetske gospodarske krize spominje se prije svih Alan Greenspan, bivši čelni čovjek Američkih federalnih rezervi, koji je cijelo vrijeme zagovarao izuzetno niske kamatne stope i opirao se snažnijoj regulaciji tržišta financijskim derivatima. Od središnjih bankara na popisu je i Mervyn King, guverner engleske središnje banke.

Na listi ne nedostaje političara pa su kao krivci označeni i bivši američki predsjednici Bill Clinton i George W. Bush zato što nisu učinili ništa da se zakonski spriječi one koji nemaju nikakve prihode u dobivanju rizičnih kredita. Spomenut je i bivši britanski premijer Gordon Brown za čijeg je mandata zabilježen najveći bankrot od vremena Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća, prenosi večernji.hr.

Najsnažnije kritike idu, naravno, na račun bankara s Wall Streeta, prije svega prema Abby Cohen, kreatorici strategije Goldman Sachsa i stvaranja balona na tržištu nekretnina, te Lewisu Ranieriju, kumu hipotekarnih kredita.

Na listi su i svi bivši čelnici velikih financijskih kuća koje su sudjelovale u cijelom procesu kao što su AIG, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Citibank... (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox