Gubitak Petrokemije 138,6 milijuna kuna

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 138,6 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine imala dobit od 114,5 milijuna kuna, objavili su iz kutinske tvrtke. 

 Osnovni uzrok iskazivanju gubitka je rast cijene plina koji nije mogao biti praćen odgovarajućim rastom prodajnih cijena zbog tržišnih razloga, a uzrok gubitka su i manja proizvodnja i prodaja, koji posredno utječu na povećanje fiksnih troškova po jedinici proizvoda, objašnjenja su iz financijskog izvješća koje je Petrokemija objavila na Zagrebačkoj burzi. Po podacima iz izvješća, Petrokemija d.d. je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode 2,1 milijardu kuna, ukupne rashode od 2,2 milijarde kuna te je iskazala gubitak u poslovanju od 138,6 milijuna kuna ili 6,5 posto od ukupnih prihoda.

Ukupni su prihodi Petrokemije u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine smanjeni za 6 posto, dok su ukupni rashodi povećani za 5,5 posto. Iz Petrokemije ističu kako je rast poslovnih rashoda posljedica rasta ulaznih cijena sirovina, prije svega prirodnog plina čija je prosječna ostvarena nabavna cijena u prva tri tromjesečja ove godine viša za 39,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz visoku cijenu plina, na gubitak je utjecalo i smanjenje količina proizvodnje i prodaje, što je utjecalo na rast fiksnih troškova po jedinici proizvoda, navode iz kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva.

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila proizvodnju od 791 tisuću tona gnojiva, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje 18,1 posto manja proizvodnja, najvećim dijelom, kako se objašnjava, zbog tržišnih razloga, kako bi se uravnotežila dinamika zaliha i isporuka gnojiva na prihvatljivoj razini. Ukupna prodaja gnojiva od 793 tisuće tona je za 15,1 posto manja nego u istom razdoblju lani. Po podacima iz izvješća, prihodi od prodaje na domaćem tržištu veći su u prva tri tromjesečja ove godine u odnosu na isto razdoblje lani za 1,8 posto, dok su prihodi od izvoza smanjeni za 10,6 posto. Ostvarene investicije u prvih devet mjeseci iznose 40,2 milijuna kuna, što je 15,5 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine. 

Gubitak od 141,2 milijuna kuna 

Grupa Petrokemija, u kojoj su uz matičnu kompaniju Petrokemiju d.d. i društava kćeri Restorana Petrokemija d.o.o. Kutina, Petrokemija d.o.o. Novi Sad, Petrokemija d.o.o. Novo Mesto, kao i novi član grupe Luka Šibenik d.o.o., u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 141,2 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani imala dobit od 114,7 milijuna kuna.

Procjenjuje se da planirani ključni poslovni ciljevi Petrokemije d.d. i grupe Petrokemija za 2012., prije svega se to odnosi na dobit u poslovanju, neće na godišnjoj razini biti ostvareni zbog nestabilnosti tržišta i djelovanja ključnih poslovnih rizika - visokog rasta cijene plina, pada potražnje za gnojivima i neravnoteže ulazno izlaznih cijena na domaćem, regionalnom i globalnom tržištu mineralnih gnojiva, navode iz kutinske tvrtke. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox