HANFA se oglasila i rekla da je sve OK

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg trgovanja dionicama INA-e na Zagrebačkoj burzi nije bilo manipulacija i usklađenog djelovanja, izjavio je za Hinu predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol, nakon optužbi za spekulativno i neregularno trgovanje dionicama.

 

Uz napomenu da iz MOL-a nitko nije kontaktirao Hanfu, Samodol je rekao da u trgovanju ovim dionicama nije bilo manipulacija ni usklađenog djelovanja jer se nije dogodilo da jedan fond kupuje, a drugi prodaje s ciljem održavanja cijene i stvaranja privida trgovanja.
Pored toga, fondovi nisu sprječavali druge investitore da kupuju i prodaju dionice tako što bi spuštali ili dizali cijenu dionice i branili pristup tržištu, kaže Samodol.

Komentirajući ocjene MOL-a da je riječ o špekulativnom djelovanju, Samodol ističe da je špekulacija "apsolutno dozvoljena na burzi, a manipulacija ne".
Međutim, ako je MOL na bilo koji način slao poruke sudionicima tržišta koje izlaze izvan okvira njegove privatne ponude za kupnju slobodno izlistanih dionica INA-e, on manipulira tržištem i u debelom je prekršaju Zakona o tržištu kapitala, upozorava Samodol. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox