HBOR dobio 100 milijuna eura za financiranje poduzetnika

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su Ugovor o zajmu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća u visini od 100 milijuna eura.

Ugovor o zajmu potpisali su predsjednik EIB-a Werner Hoyer i njegov zamjenik Anton Rop te predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i viši izvršni direktor HBOR-a Branimir Berković u Dubrovniku, gdje je Odbor direktora EIB-a danas održao svoju skupštinu. EIB daje potporu za projekte u Hrvatskoj koji pomažu u njezinu ispunjavanju kriterija za pristupanje EU i usklađivanju s gospodarskim kretanjima u EU kako bi se brzo integrirala u Uniju. Ugovor koji je danas potpisan olakšat će pristup hrvatskih malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih tvrtki dugoročnom financiranju koje se osigurava uz povoljne uvjete, čime se podupire provedba njihovih projekata te jača konkurentnost, izjavio je predsjednik EIB-a Hoyer na novinskoj konferenciji nakon potpisivanja ugovora o zajmu.

Kako je dodao, to je već sedma kreditna linija EIB-a HBOR-u, u ukupnom iznosu većem od 860 milijuna eura. Hrvatska uskoro ulazi u EU i važno je da poveća svoju sposobnost povlačenja novca iz europskih fondova, stoga EIB Hrvatskoj daje i pomoć u savjetovanju kroz inicijativu JASPERS kako bi odmah po ulasku u EU bila u poziciji početi iskorištavati fondove, rekao je Rop.

Pomoć za pripremu velikih projekata 

JASPERS je partnerstvo koje su tijekom 2011. uspostavili Europska komisija, EIB, Europska banka za obnovu i razvitak i KfW s ciljem pružanja tehničke pomoći u pripremi većih projekata koji će se pridružiti za financiranje bespovratnim sredstvima iz strukturnih i kohezijskih fondova. Inicijativa JASPERS se prošle godine proširila i na Hrvatsku radi pomoći u pripremi zalihe projekata u iščekivanju pristupanja 1. srpnja 2013. godine.

Novac dobiven današnjim ugovorom s EIB-om namijenjen za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te projekata srednje velikih poduzeća (uključujući projekte iz područja turizma), malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, kao i investicije u sektoru energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja. Najmanje 70 posto iznosa zajma bit će namijenjeno projektima malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih poduzeća.

Više od 1200 projekata financiranih iz sredstava HBOR-a, pribavljenih od EIB-a, omogućilo je otvaranje tisuća novih radnih mjesta, no još je značajnije da je višestruko veći broj radnih mjesta sačuvan zahvaljujući upravo ovim našim kreditima. S obzirom na potrebe hrvatskih gospodarstvenika i povećanu kreditnu aktivnost HBOR-a te brzo korištenje do sada odobrenih sredstava, nadamo se skorašnjem potpisivanju novog ugovora, kazao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Potpore srednjem i malom poduzetništvu

EIB je financijska institucija Europske unije, posuđuje novac bez ostvarivanja profita, vodeći računa da projekti koje podupire ostvaruju ciljeve EU i imaju povrat uloženoga, odnosno pozitivan utjecaj na promjene u društvu i ekonomiji. Svoje dugoročne zajmove stavlja na raspolaganje posebice na području potpore srednjem i malom poduzetništvu, inovacija, kohezije i borbe protiv klimatskih promjena.

Banka je u vlasništvu zemalja članica EU-a. Hrvatska trenutno ima status promatrača u Odboru direktora, a postat će bankin dioničar s ulaskom u EU. Tijekom prošle godine EIB je u Hrvatskoj sklopio ugovore o financiranju u visini od 305 milijuna eura, čime je vrijednost zajmova odobrenih našoj zemlji od 2001. do sada dosegnula oko tri milijarde eura. Odbor direktora EIB-a sastaje se otprilike 10 puta godišnje, a sada je po prvi put održan njegov sastanak u Dubrovniku. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox