HBOR-ov okrugli stol o poticanju izvoza u graditeljstvu

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) predstavila je svoje mogućnosti u poticanju izvoza u graditeljstvu na današnjem okruglom stolu na kojem su sudjelovali čelni ljudi Hrvatske udruge poslodavaca, Viadukta, Ingre, Zagorje-Tehnobetona, Instituta IGH, Zagreb - Montaže, Tehnike i Radnika.

 

Predstavljene su mogućnosti poticanja izvoza u graditeljstvu kroz izmjene programa kreditiranja, program izdavanja činidbenih bankarskih garancija te program osiguranja tih garancija, priopćili su iz HBOR-a.

Dodaju da su organizirali ovaj okrugli stol kako bi još detaljnije objasnili kako HBOR može pomoći građevinarima u ovim teškim vremenima, ali i kako bi u zajedničkoj raspravi dobili i kvalitetnu povratnu informaciju uz izravan uvid u potrebe građevinaca.

 

HBOR usmjerio sredstva prema građevinarima

Prije pojave krize građevinari nisu bili HBOR-ova ciljna skupina jer su poslovne banke bile na njih usmjerenije s obzirom da je to bila vrlo profitabilna djelatnost u kojoj su se ostvarivali veliki profiti. No, dolaskom krize poslovne banke se povlače i značajno smanjuju svoju kreditnu aktivnost prema građevinarima, dok u isto vrijeme HBOR pojačava svoju aktivnost za taj sektor.

To je potvrdio i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuvši kako je do 2008. za potrebe građevinara HBOR odobrio 807 milijuna kuna kredita, dok je u razdoblju od 2008. do kraja listopada ove godine odobreno milijardu kuna kredita. Dakle, 55 posto od ukupno odobrenih kredita odobreno je upravo u vrijeme krize, kazao je.

Nadalje, s ciljem omogućavanja značajnijeg praćenja financiranja građevinskog sektora uvedena je i mogućnost kreditiranja po programima Gospodarstvo i Malo i srednje poduzetništvo za investicije u gradnji poslovnih kompleksa namijenjenih iznajmljivanju, omogućeno je kreditiranje građevinskog sektora po programu Trajna obrtna sredstva te je produljen rok korištenja po Modelu A+ na godinu dana građevinskom sektoru. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox