HBOR uvodi "Kreditiranje nove proizvodnje"

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih jedanaest mjeseci ove godine odobrila je kredita u iznosu od 8,9 milijardi kuna, što je za 48 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, istaknuto je na konferenciji za novinare u HBOR-u na kojoj je predstavljen i novi kreditni program "Kreditiranje nove proizvodnje". 

Taj program omogućava kreditiranje obrtnih sredstava i više od 30 posto iznosa kredita, do kraja lipnja iduće godinu kamatna će stopa biti 2 i 3 posto, a poslije toga 2 i 4 posto. Krediti će se u tom programu odobravati u kunama ili uz valutnu klauzulu, a rok otplate je do 14 godina, uključujući poček do tri godine. Kreditiranje će se provoditi izravno ili putem poslovnih banaka, a sredstvima će gospodarstvenici moći kupiti novu opremu ili uređaj, zemljište i građevinske objekte ili podmiriti troškove ishođenja certifikata. Hrvatski su proizvođači često izloženi nelojalnoj konkurenciji, a moglo bi se reći da je program "Kreditiranje nove proizvodnje" namijenjen isključivanju nelojalne konkurencije, uz geslo "zašto ne bi proizvodili kvalitetno hrvatsko, a ne uvozili nekvalitetno strano", kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Sredstva iz tog programa namijenjena su ulaganju u nove proizvode i tehnologije, poduzetnici će njima moći podmiriti i troškove pribavljanja certifikata/potvrda, a ciljevi su programa i povezivanje i zajednički nastup hrvatskih poduzetnika, uz mogućnost i kreditiranja kupaca, kao i povezivanje inovatora ili dizajnera s proizvođačima. Program je namijenjen jačanju domaće proizvodnje, povećanju zaposlenosti i izvoza, povezivanju hrvatskih poduzetnika, ističe Kovačev.

U ovoj je godini HBOR pribavio više od 800 milijuna eura povoljnih kreditnih sredstava, po svim programima omogućio kreditiranje u kunama, uveo nov način financiranja kroz podjelu rizika, a Kovačev posebno ističe smanjenje kamatne stope za 1 postotni bod u 11 investicijskih programa, što je rezultiralo povećanjem broja odobrenih kredita za 52 posto, a iznosa za čak 90 posto. 

Izvoznicima više od 5 milijardi kuna kredita 

To je doprinijelo i investicijskom ciklusu čiji će se rezultati u punom smislu osjetiti u sljedećoj godini, kazao je Kovačev koji se nada da će se taj trend nastaviti i sljedeće godine. HBOR je u ovoj godini za potrebe izvoznika odobrio više od 5 milijardi kuna kredita, osigurao 2,1 milijardu kuna izvoznih poslova i izdao više od 200 milijuna kuna izvoznih bankarskih garancija. Tako je HBOR izvoz podržao s više od 7,3 milijarde kuna, odnosno pokrio više od 12 posto ukupnog hrvatskog izvoza, ističe Kovačev.

HBOR u ovoj godini očekuje dobiti od oko 140 milijuna kuna, a po podacima koje je iznio Kovačev, udio loših kredita krajem rujna bio je 3,7 posto. Podsjetio je da je uplata iz državnog proračuna u osnivački kapital HBOR-a ove godine utrostručena u odnosu na prošlu, iznosila je 600 milijuna kuna, a taj se iznos očekuje i iduće godine. Uz to, HBOR u 2013. planira i oko 1,33 milijarde pribaviti zaduženjem, pa se ukupna kreditna aktivnost planira u iznosu od 9,6 milijardi kuna. To je realan plan, poruka gospodarstvenicima da ćemo i u 2013. imati dovoljno sredstava za poticanje gospodarstva, kazao je Kovačev dodajući kako će se i u prvoj polovici iduće godine nastaviti kreditiranje uz snižene kamatne stope. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox