HNB: Krajem lipnja inozemni dug 47,2 milijarde eura

Hrvatski je inozemni dug krajem lipnja ove godine iznosio 47,2 milijarde eura, što je 434,7 milijuna eura ili oko 0,9 posto manje nego krajem svibnja, dok je u odnosu na kraj lipnja prošle godine nominalno porastao za oko 3,2 posto, ili za oko 1,5 milijardi eura, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

 

U odnosu na kraj prošle godine ukupni je inozemni dug porastao za 675 milijuna eura, ili za 1,4 posto. Nakon rasta ukupnog duga u prvom tromjesečju, u drugom su jedino poslovne banke intenzivirale zaduživanje u inozemstvu, dok su država te javna i privatna poduzeća smanjili svoje obveze prema inozemnim kreditorima, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

Središnja država u drugom tromjesečju ove godine nije imala većih transakcija s osnove dugoročnih instrumenata, pa se smanjenje njezina duga od 400 milijuna eura uglavnom može pripisati otplatama obveza na osnovi kratkoročnih instrumenata tržišta novca koje su, kako napominju iz HNB-a, od domaćih upisnika otkupili nerezidenti.

Krajem lipnja ove godine inozemni dug države iznosio je 6,6 milijardi eura, pa država u ukupnom vanjskom dugu ima udio od 14 posto. U odnosu na kraj prošle godine inozemni je dug središnje države povećan za desetak milijuna eura. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox