Hoćemo li uskoro plaćati virtualnom valutom - bitcoinom?

Kriptolog psuedonima Satoshi Nakomota stvorio je digitalnu valutu bitcoin koju danas u poslovanju koristi više od 100.000 ljudi, piše Deutsche Welle.

Kolektivna mrežna valuta proizlazi iz open-source pokreta. Bitcoin kontroliraju samo Nakamotovi logaritmi, a omogućuje direktno plaćanje bez posrednika poput paypala ili kreditnih kartica. Nakamoto je izmislio bitcoin nekoliko mjeseci nakon kolapsa financijskih tržišta. Trenutačno postoji sedam milijuna bitcoinsa, a njima se može u nekim restoranima platiti večera, naručiti čarape ili kompjuterski hardver s interneta. Bitcoinsi su na jednoj od 50 trgovinskih platformi potpuno konvertibilni te se mogu mijenjati za druge valute. Jedan bitcoin trenutačno vrijedi dva eura.

Kritičarima se ne sviđa ideja stvaranja sredstva plaćanja neovisnog od središnjih banaka. Njemačka Savezna udruga digitalnog gospodarstva tražila je zabranu ovog projekta, a kao glavni argument navode da država nema kontrolu u slučaju utaje poreza ili pranja novca kod korištenja bitcoina.

Stefan Thomas, osnivač web stranice WeUseCoins.com kaže da su transakcije s bitcoin novcem načelno transparentne, a svaki prijenos od jednog vlasnika do drugo je dio koda. Dodaje da bitcoins nije novac za mase zbog komplicirane upotrebe i sigurnosti, no to je samo trenutačno tako. (jk)

 

 

Izvor: www.dw-world.de

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox