Hrvatska dobila prvu cestu sira

Ujedinjeni proizvođači pronašli su novi put prema kupcima pa su tako otvorili prvu cestu sira u Hrvatskoj, piše hrt.hr

Prigodnom svečanošću na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radmile i  Milana Miščevića otvorena je prva hrvatska cesta sira, kojom se proizvodno, marketinški i turistički ujedinilo deset registriranih sirara. Voditeljica projekta Višnja Magdić kazala je da cilj prve ceste sira u Hrvatskoj da po uzoru na vinske ceste pomogne razvoju ruralnog područja diljem Karlovačke županije. 

Do kvalitetnog sira preko putničke agencije

Riječ je o prvoj fazi u kojoj će turisti preko raznih agencija i ureda turističkih zajednica moći dobiti informaciju gdje na kućnom pragu mogu kupiti kvalitetne i autohtone sireve. Jedan od začetnika ideje ceste sira, načelnik općine Rakovica Franjo Franjković, naglasio je da važnost ceste sira nije samo komercijalne prirode, već je to način da se zaštiti specifična turistička ponuda nadaleko poznatog sira škripavca i kuhanog sira od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka.

Deset sirara povezanih svojom cestom sireve proizvode u Bencetićima, Prkosu Lasinjskom, Veselićima, Jasenku, Josipdolu, Batnogi, Čamerovcu, Jelovu Klancu, Grabovcu i Saborskom. U projekt je uloženo 200.000 kuna. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox