Hrvatska je još uvijek u krizi, a Svjetska banka upozorava na novu recesiju 2012.

Svjetska banka nema nimalo dobre vijesti kad je riječ o hrvatskom gospodarstvu u 2012. godini. Prognoza za sljedeću godini je nova recesija i pad BDP-a od jedan posto, piše Business.hr.

Svjetska banka u svom izvještaju navodi kako je hrvatsko gospodarstvo pred teškom perspektivom jer se sada suočava i s novim vanjskim izazovima zbog krize eurozone.
 Ne samo da su nove bojazni o fiskalnoj održivosti u Europi povećale neizvjesnost, one su također dovele do povećanja troškova zaduživanja, smanjenja priljeva kapitala u regiji i smanjenja povjerenja proslovnih subjekata i potrošača - što vodi do vjerojatne recesije u Europi 2012. godine, stoji u izvješću Svjetske banke.

Dok sve zemlje iz skupine EU10 pooštravaju svoje fiskalne položaje, fiskalni deficit opće države u Hrvatskoj će biti povećan treću godinu zaredom. Viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster kaže da je teško očekivati smanjenje fiskalnog deficita u 2012. godini za očekivanih jedan posto BDP-a te zbog toga treba očekivati daljnji rast javnog duga.

Madžarević-Šujster smatra kako zbog toga što prije treba krenuti s fiskalnom prilagodbom javne potrošnje kako bi se zaštitili rizici refinanciranja i zadržao postojeći kreditni rejting. (jk)

 

 

 

Izvor: www.business.hr

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox