Hrvatska tvornica s izvozom od 7 milijuna eura

Da je izvoz okosnica svakog gospodarstva to znaju svi, ali da uspješna tvrtka iz Hrvatske proizvodi i izvozi aluminijske dijelove za najpoznatije marke automobila poput Mercedesa, Volva i VW-a, to je već nešto što se krije iza šibenske tvornice Ivanal, piše slobodnadalmacija.hr

Kada netko kaže Ivanal na prvu vjerojatno to vam neće biti asocijacija na nešto poznato. Ali ako sjednete za upravljač Volva, Mercedesa, Peugeota, Citroena ili nekog od brojnih automobila General Motorsa, VW-a ili MAN-a bar nekoliko lijevanih aluminijskih dijelova u motoru vašeg voz5la proizvedeno je u šibenskoj tvornici Ivanal. Tvrtka je to koja unatoč krizi osvaja nova tržišta i planira zapošljavanje novih radnika.

Kako nitko nije ostao imun na krizu tako je ona okrznula i tvornicu Ivanala. Stjecajem okolnosti, kriza nas je pogodila u najgorem trenutku. Upravo smo napustili staru lokaciju na Lozovcu, zadužili se i izgradili novu tvornicu u Poduzetničkoj zoni Podi Šibenik. I umjesto da krenemo punim pogonom i otpočnemo vraćati uloženo, kao izvoznike vezane za autoindustriju, kriza je prvo pokucala na naša vrata. Na sreću, prebrodili smo te teške dane i brodimo punim jedrima - kaže pun optimizma direktor i suvlasnik Ivanala Vladimir Ivanović. Unatoč kriznim vremenima u kojima su potkraj 2009. Bili prisiljeni otpustiti 60 radnika, nakon toga sve je krenulo po starom. Radi se u tri smjene, a prošle godine su proizveli dvije tisuće tona aluminijskih odljevaka i tako srušili vlastiti rekord. Krajem 2009. Izvozili su robe u vrijednosti nešto manjoj od tri milijuna eura da bi prošle godine izvoz porastao na 7,3 milijuna eura uz dobre šanse da ove godine bude povećan 20-ak posto.

Tradicionalno smo do sada najviše svojih proizvoda plasirali preko njemačke tvrtke “Contitech”. Nedavno smo sklopili nove poslove sa švedskim “Trelleborgom”, koji nam je otvorio nove poslove u Švedskoj, Njemačkoj, Turskoj i Španjolskoj. Privodimo kraju pregovore s partnerima iz Danske i Švedske. Na dobrom smo putu da nam otvore vrata u elektroindustriji i sektoru telekomunikacija - kaže Ivanović. Za svaki uspješan rad s vremenom stigne i priznanje pa su tako prošle godine dobili nagradu od njemačkog Cintitecha koji je Ivanal proglasio dobavljačem godine.  Kako razvoja nema bez novih ulaganja Šibenčani već realiziraju nove investicije te instaliraju novu  800-tonsku tlačnu ljevalicu, a vjeruju da će u iduće tri godine kupiti sedam-osam novih ljevalica i tako zaokružiti puni kapacitet ove nove tvornice. (HT)

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox