HT bilježi pad dobiti, prihoda i dividende

Iz HT-Hrvatskih telekomunikacija su izvijestili da su u 2011. godini poslovali s neto dobiti od 1,8 milijardi kuna, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende od 22,14 kuna po dionici.

Prihodi HT-a od osnovne djelatnosti dosegnuli su prošle godine 8,07 milijardi kuna, što je 3,64 posto manje nego prethodne godine. To je posljedica nepovoljnog ekonomskog okruženja te utjecaja konkurencije i regulatornih promjena, navodi se u konsolidiranom financijskom izvješću HT-a.

Manja neto dobit

Neto dobit kompanije dosegnula je 1,811 milijardi kuna, što je za 1,1 posto, ili 20 milijuna kuna, manje nego u 2010. godini. Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende od 22,14 kuna po dionici, dok je lani isplaćena dividenda od 22,75 kuna po dionici. Navodi se i da su kapitala ulaganja smanjena za gotovo 24 posto, na 877 milijuna kuna.

Postojeći regulatorni okvir i dalje je nepoticajan za ulaganja Grupe u optičku infrastrukturu. Međutim, T-HT će nastaviti s ulaganjima u transformaciju nepokretne jezgrene mreže i unaprjeđenje infrastrukture u cilju pružanja podrške daljnjem rastu potražnje za širokopojasnim uslugama u pokretnoj mreži. Kao posljedica, očekuje se da će u 2012. godini kapitalna ulaganja biti veća nego prošle godine, navodi se u izvješću.

Nastavak pada prihoda

U HT-u očekuju nastavak trenda pada prihoda Grupe.

U poslovnom okruženju koje je obilježeno produljenom gospodarskom recesijom, postroženim regulatornim okvirom i njegovim usklađivanjem s telekomunikacijskom regulativom EU-a, kao i sve intenzivnijim tržišnim natjecanjem, očekuje se nastavak prošlogodišnjeg trenda pada prihoda Grupe. No, dodatni utjecaj imat će i nedavno povećanje stope PDV-a te ponovno uvođenje naknade od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama, navodi se u izvješću.

U zadnjem lanjskom tromjesečju neto dobit HT-a dosegnula je 328 milijuna kuna, što je 5,2 posto, ili 18 milijuna kuna, manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je prihod iznosio 1,975 milijardi kuna, što je pad za 3,7 posto. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox