HUB: Nastavak razgovora oko 'švicarca' sljedeći tjedan

Banke su preko Hrvatske udruge banaka (HUB) uputile svoje prijedloge Ministarstvu financija i sljedeći tjedan očekuju nastavak razgovora o iznalaženju rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti.

 

"Sukladno dogovoru, banke su preko HUB-a uputile svoje prijedloge Ministarstvu financija i očekuju nastavak razgovora u cilju iznalaženja rješenja sljedeći tjedan", objavili su danas iz Hrvatske udruge banaka ne navodeći ništa o tim prijedlozima.

U kratkoj izjavi za medije iz HUB-a navode i da pozdravljaju "podršku Hrvatske narodne banke i najavu da će sa svoje strane omogućiti provedbu konačnog dogovora banaka i Vlade".

 

Rohatinski: HNB spreman pomoći

Guverner HNB-a Željko Rohatinski izjavio je sinoć u Dnevniku HTV-a da je HNB spreman uključiti se u iznalaženje rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti, a kao jednu od mogućih mjera naveo je model tzv. balon kredita koji su predložile banke te limitiranje tečaja švicarskog franka na šest kuna.

U HNB-u smatramo da bi to trebao biti tečaj od šest kuna za švicarski franak, s obzirom na to da je u međuvremenu došlo i do aprecijacije eura, koju također treba uzeti u obzir - kazao je guverner. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox