HUS traži prodaju Adriachema tvrtki AD Brodovi iz Solina

Hrvatska udruga sindikata (HUS) danas je od državnih institucija zatražila raspisivanje natječaja za prodaju Adriachema iz Kaštel Sućurca, koji je pred stečajem i u velikim dugovima, jer je za kupnju tog poduzeća zainteresirana tvrtka AD Brodovi iz Solina, koja bi u pogonima Adriachema pokrenula proizvodnju manjih brodova.

 

Dugovi Adriachema iznose oko 170 milijuna kuna, od čega najveći dio pripada državi, oko 12 milijuna kuna gradu Kaštelima i oko 28 miljuna kuna radnicima. Ako država otpiše svoja potraživanja i raspiše natječaj za prodaju dijela tvrtke, iznos dobiven prodajom nekretnina bio bi dostatan za isplatu najvećeg dijela radničkih potraživanja i potraživanja vjerovnika koja nisu iz reda grada Kaštela i države. Ostatak sredstava od prodaje iskoristio bi se za obrtni kapital neprodanom dijelu Adriachema, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Država bi se kao većinski vlasnik Adriachema trebala poslužiti primjenom modela C za pomoć poduzećima u poteškoćama, te osim otpisivanja potraživanja raspisati natječaj za prodaju dijela Adraichema solinskoj tvrtki AD Brodovi koja bi proizvodila manje brodove za inozemno tržište. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox