I Austrija bi mogla upasti u probleme zbog Italije

Austrija još uvijek ima vrhunski bonitet, no sve se češće čuju glasovi koji govore suprotno. Naime, problem je u povezanosti Austrije i Italije, piše Deutsche Welle.

Agencije Moody's i Standard and Poor's nedavno su najavile su novu ocjenu austrijskog rejtinga. Savršeni kreditni rejting AAA u eurozoni imaju još samo Njemačka, Francuska, Finska, Luksemburg i Nizozemska.

Nagađa se kako bi Austrija sada mogla dobiti niži kreditni rejting zbog povezanosti s talijanskim gospodarstvom. Naime, austrijske banke su objavile da posjeduju talijanske državne obveznice u vrijednosti od 16,5 milijardi eura.

Agencije za rejting već su spustile rejting Bank Austrii u vlasništvu talijanskog Unicredita. Unicredit je u trećem kvartalu ove godine imoa gubitak od 10 milijardi eura, a planira i otpuštanje do 10.000 zaposlenika, od toga bi najmanje 700 bilo iz Austria Bank.

Daljnja privatiazcija i štednja

Austrijski ekonomski stručnjak Bernhard Felderer kaže da bi se Austrija mogla naći u problemima, ako novi talijanski premijer Mario Monti ne uspije smiriti ulagače.

Stanje u proračunu Austrije nije loše kao u nekim drugim zemljama Europe, no Claus Raidl, predsjednik nadzornog odbora austrijske središnje banke kaže da bi se situacija uskoro mogla pogoršati. Državni dug bi do 2012. mogao porasti za 2 posto i preći 74 posto BDP-a.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger naveo je mogućnost dodatne privatizacije tvrtki kao što su Telekom Austria i OMV kako bi se saniralo stanje u proračunu. Sanacija proračuna uključuje i mjere štednje Austrijskih željeznica, manje subvencije i štednju u zdravstvenom sustavu. Smanjenje kreditnog rejtinga za samo jedan stupanj stajalo bi Austriju dodatne tri milijarde eura kako bi mogla platiti kamate. (jk)

 

 

Izvor: www.dw-world.de

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox