I bogati plaču - slovenska verzija

Vrijednost imovine 100 najbogatijih Slovenaca smanjena je za 20 posto u odnosu prema prošloj godini i iznosi oko 2,5 milijarda eura, po ovogodišnjoj ljestvici "Stotinu najbogatijih" što ju je u objavila revija "Menager".

S 340 milijuna eura procijenjene imovine na ljestvici i dalje vodi celjski poduzetnik Mirko Tuš, vlasnik istoimenoga trgovačkog lanca. Vrijednost njegove tvrtke u dvije se godine smanjila gotovo tri puta zbog dugova i posljedica recesije.

Drugo mjesto na ljestvici najbogatijih zadržao je poduzetnik Igor Lah sa 166 milijuna eura, a treće, sa 196 milijuna eura, Darko Horvat, koji je poslovanje svojih tvrtaka uglavnom prebacio u Nizozemsku.

Lah i Horvat prve su milijune zaradili u vrijeme otkupa i koncentracije privatizacijskih certifikata što ih je država podijelila građanima početkom devedesetih godina.

Najveći skok na "Managerovoj" ljestvici uspio je Sandiju Češku, vlasniku tvrtke za prodaju putem televizijskih oglasa, čija je vrijednost ove godine porasla na 87 milijuna eura, čime se popeo na četvrto mjesto ljestvice. Najmlađi slovenski bogataš je 23-godišnji Arion Habestor, vlasnik četiriju tvornica za izradu betonskih utega koji se ugrađuju u strojeve za pranje rublja.

Prag za ulazak na listu najbogatijih Slovenaca ove je godine bila imovina od 11 milijuna eura, a na ljestvici je četvrtina novih imena u odnosu prema prošlogodišnjoj.

Lanjska i ovogodišnja kriza znatno je smanjila vrijednost imetka najbogatijih, a ove je godine samo 19 poduzetnika s popisa povećalo svoj imetak.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox