I britanskog guvernera brine eurozona

Prognoze za britansko gospodarstvo pogoršane su u proteklih nekoliko tjedana zbog previranja koja potresaju eurozonu, ustvrdio je u utorak guverner britanske središnje banke Mervyn King.

Zaprepašten sam koliko se situacija u proteklih šest tjedana promijenila, odnosno od objave našeg izvješća o inflaciji za mjesec svibanj. Pesimističan sam u vezi s prognozom za eurozonu. Posebno me brine što posljednje dvije godine svjedočimo pogoršanju situacije u eurozoni i što problemi nisu otklonjeni, upozorio je King u nastupu pred odborom za riznicu u britanskom parlamentu.

Na prijelazu s prošle u ovu godinu britansko gospodarstvo zapalo je u drugu recesiju od početka financijske krize, a postoje bojazni da će kriza potrajati budući da kompanije odgađaju ulaganja, dok izvoz trpi negativne posljedice dužničke krize u eurozoni.

Vlada u Londonu i središnja banka sredinom ovoga mjeseca objavili su dva programa kojima se kroz smanjene troškove financiranja za banke žele potaknuti kreditni plasmani prema gospodarstvu i time poduprijeti posustale aktivnosti. (Hina/jk)

 

Foto: Ilustracija

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox