ICE kupuje NYSE Euronext za 8,2 milijarde dolara

Foto: Shutterstock

Američki burzovni operater IntercontinentalExchange (ICE) objavio je da će kupiti NYSE Euronext u transakciji vrijednoj 8,2 milijarde dolara iz koje bi u konačnici trebao izrasti najveći burzovni operater u svijetu. 

ICE će za NYSE Euronext prema postignutom dogovoru platiti 33,12 dolara po dionici, što podrazumijeva premiju od 37,7 posto u odnosu na vrijednost dionice NYSE Euronexta u vrijeme zatvaranja tržišta u srijedu. To znači da ukupna vrijednost transakcije iznosi 8,2 milijarde dolara. Pritom će 67 posto dogovorenog iznosa biti isplaćeno u dionicama ICE-a a ostatak u gotovini. Očekuje se da će nakon zaključenja transakcije u drugoj polovini iduće godine dioničari NYSE Euronexta biti vlasnici oko 36 posto ICE-ovih dionica.

U priopćenju se također navodi da ICE potom namjerava prodati dionice u Euronextu "kao kompaniji sa sjedištem u kontinentalnoj Europi", ako europski političari i tržišta podupru takvu operaciju. Euronext upravlja vodećim tržištima dionica u Parizu, Bruxellesu, Amsterdamu i Lisabonu a NYSE Euronext obuhvaća New York Stock Exchange (njujorško tržište dionica) i europsko tržište financijskih izvedenica Liffe.

ICE pak upravlja specijaliziranim tržištem na kojem se trguje sirovinama i financijskm proizvodima koji su povezani s valutnim tečajevima i kamatama. Dva operatera procjenjuju da će povezivanje smanjiti troškove njihova poslovanja za 450 milijuna dolara u drugoj punoj godini zajedničkog poslovanja. ICE planira dva sjedišta, u Atlanti i u New Yorku, u znamenitoj zgradi NYSE-a na Wall Streetu, navodi se u priopćenju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox