Ima nade: Lagarde poručila da cijela eurozona neće ući u recesiju

Europa u cjelini mogla bi izbjeći recesiju u ovoj godini i ima razloga za veći optimizam kada su u pitanju prognoze za tu regiju, prenose južnoafrički mediji izjavu čelnice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Prilike su eurozoni jako su se promijenile u posljednjih 18 mjeseci, ima razloga za nešto veći optimizam u vezi s prognozama, kazala je Lagarde u intervjuu za dnevni list Business Day, objavljenom nakon prošlotjednog posjeta čelnice MMF-a Južnoj Africi.

Neki analitičari vjeruju da je recesija neizbježna u eurozoni, čijih se nekoliko zemalja članica već mjesecima bori s dužničkim problemima. Takvo je stanje širom svijeta potaknulo averziju prema riziku, koja je pogodila tržišta u nastajanju, posebno Južnu Afriku.

Naša procjena je da čak i ako neke zemlje eurozone budu tehnički u recesiji dio ili cijelu 2012. godinu, cijela zona možda neće tehnički biti u recesiji, kazala je Lagarde.

Vrlo različita gospodarstva bilježe različite stope rasta. To će imati utjecaja na cijelu eurozonu, koja bi tako u cjelini mogla izbjeći recesiju, naglasila je. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox