Imate osjećaj da vam se ceri vaša kasica prasica?

Razloge za štednju nije teško pronaći, no razlozi za prekidanje štednje dođu sami i neočekivano. Upravo nepredviđeni problemi rješavaju se iz štednih obroka, a štednja se ostavlja za bolja vremena... Osim ekonomskih, štednju pospješuju i psihološki savjeti, piše portal 24sata.hr.

Štednja nije ugrožena samo ekonomskim neprilikama, već i psihološkim razlozima. Neuspjeli pokušaji štednje mogu obeshrabriti i odložiti je za neka bolja vremena. Psiholozi kažu da neuspjeh treba priznati i preispitati, navodi 24sata.hr. Štednja nije laka, ona se uvježbava. Tek s vremenom i iskustvom će zacrtana štednja biti i ostvarena.

Nagrada za svako tromjesečje - zasluženo i potrebno

U borbi za štedne navike, psiholozi preporučuju nagrade nakon svakog tromjesečja. Financijska disciplina je sve samo ne lak pothvat, pa se nagradom vrši svojevrsna rehabilitacijia, obnova motivacije i vjetar u leđa za dalje. Usporedimo štednju s utrkom. Ako baš nismo u formi, lakše pretrčimo 15km sa stankama, nego 10km bez stajanja.

Lakše je s podrškom nego bez nje

Također se savjetuje podrška bližnjih. Štedne planove treba podijeliti s partnerom ili nabližim prijateljima. Psiholozi smatraju da će grupna podrška ili samo podrška drugog ojačati ustrajnost koja je konstantno na kušnji.

Konačno, ušteđevina neće biti jedini produkt. Završena borba za svaku ušteđenu kunu dati će osjećaj zadovoljstva i ponosa, ali i energiju za nove pothvate. Štedne navike kao i sama ušteđevina ne dolaze preko noći.(mš)

 

 

 

Izvor: www.24sata.hr


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox