Ina širi posao u Egiptu

Foto: Shutterstock

Naftna kompanija Ina objavila je da proširuje svoje aktivnosti u Egiptu.

Ina je na koncesiji East Yidma iskoristila svoje pravo prvenstva za stjecanje 50 posto udjela od RWE Dea pa će Ina imati 100-postotni udio, a kao partner sa 50 posto ulazi na novu, svoju petu koncesiju u Egiptu s obzirom da je s kompanijom RWE Deal Nile potpisala ugovor za sudjelovanje kao partner na istražnom području koncesije Disouq. Na koncesiji East Yidma Ina je iskoristila svoje pravo prvenstva za stjecanje 50 posto udjela od RWE Dea AG (a time će INA imati 100 posto udjela). Sklapanjem ove transakcije rezerve i razina proizvodnje u Egiptu bile bi povećane za 9,0 posto, odnosno 17,1 posto, navodi se u obavijesti koju je Ina objavila putem Zagrebačke burze.

U istražnom području koncesije Disouq u kopnenom dijelu delte Nila, gdje je već nađeno nekoliko otkrića ugljikovodika, Ina je potpisala farm-in sporazum s RWE Dea Nile GmbH za sudjelovanje kao partner s 50 posto udjela u zadnjoj istražnoj kampanji s procijenjenim pripadajućim pridobivim resursima od 7,0 MMboe (milijuna barela ekvivalentne nafte) na ovoj imovini i u svakoj budućoj razradnoj koncesiji koja može biti dodijeljena u koncesiju Disouq, ističu iz Ine.

Te su transakcije podložne odobrenju egipatske vlade i odricanju prava prvokupa od strane koncesionara, zaključuje se u priopćenju. Inače, Ina u Egiptu ima četiri koncesije u zapadnoj pustinji - East Yidma, Ras Qattara, West Abu Gharadig i North Bahariya. Ina je operator na razradnim koncesijama Sidi Rahman i Rizk koncesije East Yidma, dok na ostale tri koncesije nema status operatora.

Na koncesiji East Yidma, na kojoj je Ina kao operator do sada imala 50 posto, a 50 posto kao partner je imao RWE Dea, istraživanja su započela 2004. godine. Također na koncesiji East Yidma su razradne koncesije Sidi Rahman i Rizk. Polje Sidi Rahman u proizvodnji je od 2007. godine, a, kako je ranije bilo i najavljivano, u ovoj je godini počela proizvodnja i na polju Rizk. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox